מה עושים כדי להתגרש?

זוגות שמתחתנים מייחלים לחיות יחד במשך כל חייהם, אך לצד האהבה והרומנטיקה, הסטטיסטיקות מראות שרבים מהם לא חיים "באושר ועושר עד עצם היום הזה". ליתר דיוק – שליש מהזוגות שנישאו מחליטים להתגרש ורבים מהם חושבים על האופציה להתגרש.

גירושין הם תהליך קשה, גם אם מדובר על בני זוג ללא ילדים וכמובן – כשמדובר על משפחה ויש לפרק את התא המשפחתי ולקבל החלטות רבות בנוגע לילדים. לצד החלטות אלו יש להגיע להסכמות בנוגע לחלוקת הרכוש. אך איפה מתחילים? מה צריך לעשות כדי להתגרש? מיד ננסה להסביר אילו פעולות צריכים בני הזוג לבצע כדי לסיים את הנישואין.

מה עושים כדי להתגרש?

כיצד יש לנהוג כשמתגרשים? מהן הפעולות שיש לבצע?

להלן הפעולות שיש לבצע כדי להתגרש:

  • קבלת החלטה חד משמעית

הדבר הראשון שיש לעשות לפני שמתגרשים הוא לקבל את ההחלטה. לשם כך יש לשבת יחד ולשוחח באופן כנה, מכבד ופתוח. כפי שצוין – הרבה זוגות חושבים על גירושין, אך כדי לקבל את החלטה ולעמוד מאחוריה יש להיות בטוחים (ככל אשר ניתן) שמעוניינים לסיים את הנישואין.

  • פניה אל עורך דין גירושין

כדי להבין מה כולל תהליך הגירושין, רצוי לפנות אל עורך דין גירושין. חשוב מאוד לפנות אל עורך דין גירושין שמתמחה אך ורק בגירושין ומספק ייעוץ וליווי לכל אורך הדרך.

עורך דין גירושין יסביר לבני הזוג על התהליך ובמה הוא כרוך, מידע זה כולל בין היתר את הזכויות והחובות של הצדדים, המסמכים הנחוצים, דרכי הפעולה האפשריות ומידע חיוני נוסף. המידע שבני הזוג יקבלו יוכל לסייע להם להתנהל בצורה נכונה – גם מבחינת הפעולות הפרקטיות שיהיה עליהם לבצע וגם מבחינה רגשית.

  • קבלת סיוע ממטפל

לצד הפניה אל עורך הדין, כדאי לפנות אל מטפל שמתמחה בגירושין. מטפל מקצועי יעניק תמיכה רגשית, יספק כלים יעילים שיסייעו למתגרשים ויסייע בצמצום הפגיעה הנפשית בהם ובילדים.

מה עושים כדי להתגרש?

  • ראיות

איסוף ראיות היא פעולה מומלצת עבור זוגות שמחליטים להתגרש. הראיות יכולות להיות למשל: מסמכים או תמונות. המטרה של איסוף הראיות היא לסייע בביסוס הטענות ולהגן על הזכויות של בני הזוג. הראיות חשובות במיוחד במקרים בהם הגירושין נבעו מבגידה, אלימות (פיזית, נפשית או כלכלית), הזנחה או סיטואציות בעייתיות אחרות.

  • הגירושין עצמם

מכיוון שגירושין יכולים להתבצע רק בהסכמה בישראל, צריכים בני הזוג להגיע להסכמות בנוגע לנושאים שונים. הנושאים המרכזיים עליהם יש להגיע להסכמות הם: חלוקת רכוש, הסדרי ראייה, משמורת ומזונות. יש להיעזר בעורך דין משפחה מנוסה כדי לערוך הסכם גירושין. ההגעה להסכמות יכולה להתבצע באופן פרטי – לאחר שבני הזוג דנים בנושאים השונים או בעזרת מגשר גירושין.

במקרים אחרים בהם בני הזוג לא מגיעים להסכמות, מתקבלות ההחלטות על ידי בית המשפט. הגשת תביעה לבית המשפט הופכת את תהליך הגירושין לקשה, מורכב וממושך יותר. ניתן להגיש את התביעה לבית המשפט הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה (מדובר על מרוץ בין הערכאות – הערכאה שתדון בתביעה תהיה הערכאה אליה פנו קודם). יש לציין שרק בית הדין הרבני יכול לעסוק בתביעה לגט. חשוב לדעת שהגשת תביעת גירושין לבית המשפט עלולה לגרום לפגיעה קשה בבני הזוג ובילדים.

  • הסכם גירושין

כפי שצוין – האפשרות המומלצת ביותר היא להגיע להסכמות ללא הגשת תביעה לבית המשפט. במידה שיש לבני הזוג הסכם ממון, הרי שהתהליך הופך להיות פשוט יותר.

הגעה להסכמות באופן עצמאי או בעזרת תהליך של גישור מפחיתה את הפגיעה הרגשית בבני הזוג ובילדים וחוסכת כספים וזמן. המטרה של המגשר היא לסייע לבני הזוג להגיע להסכמות שמקובלות על שניהם. ניתן לבצע את הגישור בעזרת יחידות הסיוע של בית המשפט לענייני משפחה (ללא תשלום) או באמצעות עורך דין גירושין. במידה שבוחרים בעורך דין גירושין, רצוי לבחור בעורך דין  גירושין שעוסק גם בגישור גירושין.

הסכם גירושין טוב יהיה מנוסח באופן מפורט וחד משמעי. ההסכם יצפה מחלוקות שעשויות להתעורר בעתיד ויסדיר את אופן הפעולה במקרה שהן אכן יתעוררו. באמצעות הסכם מפורט שמנוסח כהלכה יהיה ניתן למנוע מחלוקות וסכסוכים בעתיד ולשמור על הזכויות של הצדדים. לאחר שההסכם נוסח, צריכים בני הזוג לחתום עליו. בהמשך, מוגש ההסכם אל בית המשפט לצורך קבלת אישור ותוקף.

בני זוג שמצליחים להגיע להסכמות – אם באמצעות גישור דרך יחידות הסיוע של בית המשפט או באמצעות עורך דין גירושין שמתמחה גם בגישור גירושין, יכולים להפוך את תהליך הגירושין להרבה יותר פשוט ולהקל על כל בני המשפחה.

גירושין שנעשים בחכמה מצמצמים את הפגיעה בילדים ומאפשרים למתגרשים להתמודד טוב יותר גם בהמשך – להתגבר על הכאב, לפתוח דף חדש ולשתף פעולה זה עם זו לצורך גידול הילדים.