מס עיזבון

מס ירושה הוא סכום מסוים מהירושה שמשולם למדינה, את המס יש לשלם במידה שהשווי של כל הירושה גבוה מסכום מסוים.

מס עיזבון או מס ירושה קיים בחלק מהמדינות כאשר מטרתו היא למנוע ריכוזיות על ההון ולצמצם פערים כלכליים בחברה. לכל מדינה יש חוקים משלה בנושא אך בכל מקרה יש לשלם את המס מסכום מסוים.

בשנת 1981 הוחלט לבטל את מס העיזבון בישראל ומאז לא מוטל מס על כספים או נכסים שעברו בירושה, הסיבה לביטול המס הייתה שהוא לא היה רווחי.

למרות שהמס בוטל, הנושא לא ירד מהפרק ותמיד יכולים לחול שינויים במס, הסיבה לכך היא שהנושא טעון ביותר ורווי מחלוקות.

לצד הנאמר, קיימות פעולות שונות שמתבצעות על ידי היורשים ועשויות להיות מחויבות בתשלום מס, דוגמה לפעולה שמחויבת במס היא מצב בו היורש מעוניין למכור את הדירה שהוא קיבל. ניתן למנוע את חובת התשלום מראש על ידי חלוקה של הנכסים בין היורשים, בצורה זו יהיה ניתן להפחית את תשלום המס בצורה משמעותית או אפילו להימנע ממנו.

מס עזבון

עיזבון וירושה – מה ההבדלים ביניהם?

ההבדל בין מס ירושה ומס עיזבון הוא שמס הירושה חל על החלק שקיבל היורש מהירושה בעוד מס עיזבון חל על העיזבון בטרם הועבר ליורשים. כפי שצוין – מס העיזבון בוטל בישראל משום שהוא לא היה רווחי אך הנושא לא ירד מהפרק לאורך התקופות.

הטענה המרכזית להחזרת מס העיזבון היא שהטלתו מסייעת לשוויון הזדמנויות בין האוכלוסייה ותורמת לצמצום הפערים הכלכליים. ללא תשלום מס, יחלשו האוכלוסיות החלשות עוד יותר והאנשים שמצבם הכלכלי טוב – רק ימשיכו להתעשר.

אינטרס נוסף של התומכים בהשבת המס הוא שהטלתו על ירושות גבוהות תגביר את זרימת הכספים למדינה ומכאן – תתרום לכל האוכלוסייה בישראל.

מנגד, טוענים אנשים שסבורים שיש להשאיר את המצב כמו שהוא בימינו ובמילים אחרות – להמשיך שלא לשלם מס על ירושה – שהטלת המס תוביל לעזיבה של השכבות האמידות. לטענתם, השכבה האמידה תחליט לעזוב את ישראל ולעבור למדינות שלא מטילות מס על ירושה. לצד השכבה העמידה שתעבור למדינות אחרות, תיפסק גם התנועה לתוך הארץ ואנשים מבוססים שחיים בחו"ל לא יעברו לישראל. בסיכומו של דבר, המתנגדים לתשלום מס הירושה טוענים שמדובר על מס לא יעיל בעידן המודרני והגלובלי.

מס עזבון

תכנון מס

כאמור – במידה שמתקבלת ירושה של מקרקעין, לא צריך לשלם מס על העיזבון אך היורשים כן יצטרכו לשלם מס שבח במידה שהם יחליטו למכור את הנכס. היורשים יוכלו להפחית את התשלום או להימנע ממנו על ידי תכנון מס.

החוק קובע מספר מצבים ייחודיים שעשויים לפטור את היורשים מתשלום מס שבח לאחר קבלת ירושה של מקרקעין. התנאים המדוברים הינם מצטברים ומכאן שרק אם הם יתקיימו יחדיו יוכלו היורשים לבקש פטור ממס מכירה וממס שבח. להלן התנאים המצטברים:

  1. הדירה שהיורשים מעוניינים למכור נחשבת לדירת מגורים.
  2. המעוניינים למכור הם בן זוג של המוריש, בן/ בת של המוריש או לחלופין – בן הזוג של הצאצא של המוריש.
  3. בטרם פטירתו של המוריש לא הייתה בבעלותו דירת מגורים נוספת.
  4. במידה שהמוריש היה מוכר את הדירה במהלך חייו, הוא היה זכאי לקבלת פטור מתשלום מיסי מקרקעין.

קבלת ייעוץ מעורך דין שמתמחה בירושה

לסיכום: למרות שלא קיים בישראל מס ירושה, ישנם מקרים בהם היורשים יאלצו לשלם מיסים אחרים, אך באמצעות תכנון מחושב הם יוכלו להימנע מהתשלום.

במקרה שאדם קיבל נכס בירושה והוא נמצא בחו"ל, יחולו על הנכס חוקי המדינה בה הוא נמצא. בכל מקרה שהוא ובעיקר במקרים בהם הנכס נמצא בחו"ל, חשוב לפנות אל עורך דין שמתמחה בירושה במהלך עריכת הצוואה. עורך דין שמתמחה בתחום יבדוק את נושא המיסוי שחל על הירושה ויסייע ליורשים לחסוך סכומים גבוהים.