חוק הירושה

המטרה של חוק הירושה היא להסדיר את כל הנושאים שנוגעים לירושה בישראל. להלן הסבר על הנושאים המרכזיים שכלולים בחוק הירושה:

  • יורשים – לפי חוק הירושה, במידה שלא נכתבה צוואה, תעבור הירושה ליורשים בהתאם לכתוב בחוק. לפי החוק יינתנו זכויות הירושה לבן או לבת הזוג של המוריש ולילדיהם כאשר הרכוש יתחלק בין הילדים ובין בן או בת הזוג באופן שווה. ילדיו של המוריש יתחלקו ברכוש באופן שווה. כדי לחלק את הירושה בין מספר יורשים יש להוציא לצו ירושה. במקרה שנכתבה ירושה, יעבור הרכוש בהתאם לכתוב בצוואה של הנפטר.
  • כשרות לרשת ופסלות לרשת – במסגרת חוק הירושה, ישנה התייחסות לכשרות לרשת ופסלות לרשת, לדוגמה: ילד יכול לקבל ירושה מהוריו גם אם הם היו נשואים בעת לידתו וגם אם הם לא היו נשואים בעת לידתו. דוגמה לפסלות לרשת: במידה שאדם הורשע בשל ניסיון לגרום למותו או משום שהוא גרם למותו של המנוח במתכוון, הוא לא יהיה רשאי לקבל את הירושה.
  • צוואה – לפי החוק, ישנם ארבעה סוגים של צוואות, כל אחת מהצוואות יכולה להתקבל כל עוד היא עומדת בתנאים מסוימים. הצוואה הראשונה היא צוואה בכתב יד שנכתבת על ידי המצווה וכוללת את חתימתו ואת תאריך עריכה. הצוואה השנייה היא צוואה מול רשות שנאמרת בעל פה מול רשם או שופט שרושם את דבריו של המצווה ולאחר מכן מקריא בפני המצווה את הדברים שנרשמו. בהמשך, המצווה יצהיר שלדברים הללו התכוון ושזוהי הצוואה שלו.
  • צוואה מסוג שלישי היא צוואה מול עדים – המצווה יחתום על הצוואה מול שני עדים להם אין עניין בצוואה ועליו להצהיר בפניהם שזו צוואתו. על העדים לאשר שהמצווה הצהיר מולם שזוהי צוואתו באמצעות חתימה. צוואה מסוג רביעי היא צוואה בעל פה – צוואה זו ניתנת מול שני עדים במקרים בהם האדם נוטה למות. העדים רושמים את הדברים שאומר המצווה על זיכרון דברים. הרישום יועבר אל הרשם לענייני ירושה.

חוק הירושה

  • צו ירושה וצו קיום צוואה – החוק קובע שהיורשים לא יוכלו להתחלק ברכוש לפני שהם מקבלים צו ירושה או צו קיום צוואה. על היורשים לקבל צו קיום צוואה במקרה שישנה צוואה וצו ירושה במקרה שלא נכתבה צוואה. כדי לקבל את הצווים יש לפנות אל הרשם לענייני ירושה ולהגיש בקשה. את הבקשה יש למלא על טופס ייעודי ולהוסיף לו מסמכים רלוונטיים. לפני נתינת הצו תתפרסם הודעה בעיתון שתאפשר לאנשים שמעוניינים בכך להתנגד למתן הצו. במידה שהוגשה התנגדות, הנושא יטופל על ידי בית המשפט לענייני משפחה.
  • ניהול עיזבון – לפני או אחרי קבלת צו קיום צוואה או צו ירושה אפשר לפנות אל בית המשפט לענייני משפחה או לרשם הירושה ולבקש למנות מנהל עיזבון שתפקידו לכנס את כל נכסי העיזבון, לשלם חובות ולערוך חלוקה של היתרה בין היורשים. המוריש יכול לקבוע מי יהיה מנהל העיזבון.
  • התנגדות לצוואה – במקרים מסוימים יכולה התנגדות לצוואה להוביל לפסילתה, קיימות מספר סיבות שיכולות להשפיע על החלטתו של בית המשפט. סיבה מרכזית לפסילת צוואה היא הצגת הוכחה שכתיבת הצוואה התבצעה תחת השפעה לא הגונה, כמו למשל: הפעלת לחץ, איומים, סחיטה או כל השפעה לא הגונה אחרת שהובילה לכך שהצוואה אינה משקפת את הרצון החופשי של המצווה. במצבים מסוג אלו יבדוק בית המשפט בין היתר עד כמה היה המנוח תלוי ביורשים, עד כמה המנוח היה עצמאי, באילו נסיבות נערכה הצוואה והאם היו למצווה קשרים אחרים בחייו חוץ מהקשר עם יורשיו.

כמו כן, יכולה הצוואה להיפסל במקרה שהוכח שהמצווה לא היה כשיר לערוך את הצוואה בעת עריכתה, במילים אחרות: במידה שהוכח שמצבו הנפשי או הפיזי (או שניהם) של המצווה לא אפשר לו להבין את המשמעות של הצוואה ואת השלכותיה, היא לא תהיה תקפה. כדי להוכיח שהמצווה לא היה כשיר בעת עריכת הצוואה יש להציג מסמכים רפואיים שמעידים כי מצבו לא היה תקין במועד בו נערכה הצוואה.

  • מיסוי צוואה – למרות שאין מס ירושה בישראל, עשוי הליך ירושה שלא תוכנן כהלכה להוביל לחיוב מס. כדי שלא להגיע למצב בו יש לשלם מס ירושה צריך לערוך תכנון מס בירושה, בצורה זו ניתן להימנע מחיוב מס במהלך חלוקת הרכוש בין היורשים. כמו כן, צריך להיזהר במקרים של העברת מקרקעין בירושה. יש לבצע תכנון מס במהלך עריכת הצוואה, במהלך חלוקת הרכוש, במהלך עריכת ההסכמים בין היורשים ובמהלך הסתלקויות.

צוואות וירושות הינן נושא מורכב ורגיש ביותר, בשל סיבה זו רצוי לקבל סיוע מעורך דין שמתמחה בתחום ירושות וצוואות. עורך דין שמתמחה בתחום יוכל לסייע בניסוח הצוואה, בחלוקת הרכוש, בניהול התהליכים שכוללים: השגת צו ירושה או צו קיום ירושה, לעזור לצדדים להגיע לפשרות ולסייע בנושאים רלוונטיים נוספים.