גירושין וסרבנות גט – כיצד רשאי לפעול בית הדין במקרה של סירוב גט?

גירושין וסרבנות גט הינה תופעה קשה ביותר, מדובר בסיטואציה בה אחד מהצדדים מסרב לסיים את הנישואין ולתת גט בעוד הצד השני מעוניין לסיים את הנישואין. ברוב המקרים הסירוב נובע מרצונו של הצד המסרב לגרום לצד השני לשלם מחירים כספיים כבדים, לקבל רכוש או מתוך רצון לנקום בבן או בבת הזוג.

לפעמים מעוניינים מסרבי הגט לשלם פחות עבור מזונות ואף לנצל לטובתם את רצונו של הצד השני לקבל משמורת על הילד. משום שההלכה קובעת שכדי לקבל גט יש צורך בהסכמה של שני הצדדים לא ניתן להתגרש ללא הסכמתו של הצד המסרב.

לפי נתונים שבחנו את התוצאות של גירושין וסרבנות גט ואת זמן ההמתנה לגט נראה שנשים סובלות יותר מגברים משום שגבר שאינו מקבל גט סובל מהשלכות מעטות יותר מאשה שלא מקבלת גט.

המצב הקשה אליו נקלעת האישה במקרה של גירושין וסרבנות גט והצורך בהרתעת הצד המסרב

גירושין וסרבנות גט

כתוצאה מהסיטואציה הבעייתית בה אישה עלולה להיות כלואה בנישואין כאשר היא לא יכולה להמשיך בחייה, להינשא לאחר ולהוליד ילד משום שהילד עלול להיות ממזר, נוצר צורך בהרתעה ולכן הוחלט כי במקרים בהם האישה לא מקבלת גט מבעלה היא יכולה להגיש תביעה שמזכה אותה בפיצוי כספי בשל הנזק הנפשי. כמו כן, יכול בית הדין להטיל על המסרב עיקולים ומגבלות כמו למשל: שלילת רישיון הנהיגה, שלילת רישיון של בעל מקצוע, איסור יציאה מהארץ ואיסורים נוספים.

באמצעות החוק שמאפשר לאשה לתבוע את הבעל בגין נזק נפשי הופחתה תופעת סירוב הגט אך לא מספיק ולכן הוחלט שסרבני גט יכולים לקבל עונש מאסר במקרים בהם הם הורשעו, חוק זה נחקק בשנת 2016.

באילו מקרים יכולה האישה לתבוע את בעלה?

כפי שצוין – במקרה של גירושין וסרבנות גט, היא יכולה להגיש תביעת נזיקין נגד בעלה. בית המשפט יאפשר את התביעה ויאלץ את מסרב הגט לשלם לאשה פיצויים במקרים מסוימים, בין המקרים הללו ניתן לציין את שלושת המצבים הבאים:

  • מקרים בהם האישה מאבדת את הסיכוי להתחתן וללדת ילדים – במקרים אלו פוגע סירובו של הבעל לתת את הגט בסיכויים של האישה להינשא לאדם אחר וללדת ילד שכן אותו ילד יחשב לממזר.
  • מקרים בהם האישה לא יכולה לחיות את חייה בהתאם לרצונה, להמשיך בחייה ולמצוא זוגיות חדשה משום שבמידה שתעשה זאת היא תחשב לנואפת ותאבד את כתובתה.
  • סבל נפשי – אישה שלא מצליחה לקבל גט מבעלה חשה כאב, עוגמת נפש וסבל רב. סרבנותו של הבעל משפיעה על האישה בכל המישורים בחייה.

כפי שהוזכר – מכיוון שהסנקציות שבית המשפט רשאי להפעיל על הגבר אינן מספיקות ברוב המקרים והתופעה לא צומצמה בצורה משמעותית, הוחלט על ידי בית המשפט כי בית הדין הרבני רשאי לפעול בדרכים קיצוניות יותר כך שמסרב הגט יואשם בביצוע עבירה פלילית.

למרות שבית הדין רשאי לאסור את הבעל שמסרב לתת את הגט, ברוב המקרים מחליט בית הדין לשלוח את בני הזוג למגשר, בשל סיבה זו הרבה נשים לא מצליחות לקבל גט ונאלצות לחיות את חייהן לצד אדם שמתנכר להן ולייחל ליום בו בן זוגן יסכים לתת להן גט.

מזונות אישה

במידה שאחד הצדדים אינו מסכים לתת גט חשוב לפנות אל עורך דין גירושין מקצועי ובעל ניסיון שמתמחה בתחום דיני משפחה ולקבל ייעוץ מקצועי וליווי לכל אורך הדרך. סירוב גט הינו תופעה שיש למגר ואין שום סיבה להמשיך לחיות בסבל.

עוד באתר:

ייעוץ גירושין – כל כך הרבה עצות, איך מחליטים מה לעשות?

כמה עולה עורך דין גירושין?