מתי ניתן לחייב בגט?

תהליך הגירושין עשוי להיות מאוד קשה ומורכב במקרים בהם אחד מהצדדים לא מסכים להיפרד שכן כדי לפרק את ברית הנישואין יש להגיע לכדי הסכמה הדדית. למרות זאת, ישנם מקרים בהם יכולים בן או בת הזוג שמעוניינים לפרק את הנישואין להשיג את מטרתם, כדי לעשות זאת עליהם להוכיח שישנה סיבה מוצדקת לכך. סיבות שלא יתקבלו בבית המשפט עשויות להיות: חוסר רצון לקיים את הנישואין או חוסר התאמה.

ניתן להבין שלא פשוט כלל להתגרש בארצנו ושללא סיבה מוצדקת לא ניתן לקבל גט. מצבים בהם אחד מבני הזוג מעוניין להתגרש והאחר אינו מסכים לכך עלולים להמשך שנים ארוכות ולגרום לסבל רב כאשר ברוב המקרים מנצלים סרבני הגט את מצבו העגום של הצד השני ומנסים לסחוט אותו מבחינה כלכלית.

מתי ניתן לחייב בגט?

מה יכול בית המשפט לעשות במקרה של סרבנות גט? מתי ניתן לחייב בגט?

 משום שבית המשפט לענייני משפחה מעוניין להפסיק את התופעה המטרידה ולסייע לצדדים שכלואים בקשר הנישואין להתגרש, החלו לצאת פסקי דין שמטרתם להילחם בתופעה ולחייב את הסרבנים בתשלום פיצויים גבוהים מדי חודש (כ-3,500 ₪ לחודש בממוצע). פסקי הדין קובעים שהתשלום חייב להינתן לצד שמעוניין להתגרש מהיום בו הוא הודיע על רצונו להתגרש. פסקי הדין הללו אינם קשורים להחלטות שהתקבלו בבית הדין הרבני.

ומהן הסיבות שמצדיקות גירושין?

כפי שצוין – ישנן סיבות שמצדיקות חיוב מתן גט, נציין מספר נסיבות שיכולות לסייע לצד שמעוניין לקבל גט להשיג את מבוקשו:

מצבים שיכולים לאפשר לבעל לכפות גירושין:

  • האישה עקרה
  • מומים גופניים לא מאפשרים לאשה לקיים עם הבעל יחסי מין
  • האישה גורמת לבעל להימנע מציות למצוות
  • האישה עוברת על הדת היהודית בכך שהיא מעליבה את הבעל, מקללת אותו ונוהגת באופן שאינו צנוע
  • האישה בוגדת בבעל
  • הבעל חושד באשה וטוען שראה אותה מבצעת מעשים שמעידים על בגידה, הסיבה יכולה להיות עילה מוצדקת גם במקרים בהם אין עדים לבגידה

מתי ניתן לחייב בגט?

מצבים שיכולים לאפשר לאשה לכפות גירושין:

  • גבר שמתעלל באשתו, לצערנו קשה להוכיח זאת ולכן בית הדין עשוי שלא לכפות עליו מתן גט
  • גבר עקר. כדי להוכיח זאת תצטרך האישה להוכיח שבעלה לא מסוגל להביא עמה ילד לעולם
  • הגבר לא מקיים יחסי מין עם האישה בתדירות מסוימת
  • הגבר סובל ממחלות מסוכנות שעלולות להדביק את האישה ולכן הוא לא יכול לקיים עמה יחסי מין

*חשוב לציין שההלכה מיטיבה עם מצבם של הגברים ובמידה שגבר יבגוד באשתו הוא עשוי לקבל מחילה, במקרה זה לא יוכל בית הדין לחייב אותו לתת גט.

מה יותר טוב? להתמקד בסיבה אחת או במספר סיבות?

רוב עורכי הדין ממליצים ללקוחותיהם להתמקד במספר סיבות שכן לא פשוט להוכיח שהנסיבות מוצדקות ומספיק שבית המשפט יקבל סיבה אחת כדי לכפות על הסרבן לתת או לקבל גט.

בכל מקרה שהוא – בין אם הצד התובע מתמקד בעילה אחת או במספר עילות עליו לתמוך בסיבה באמצעות עדויות, מסמכים ותאריכים שניתן לבדוק ולחקור באופן חוקי.

אז מתי ניתן לחייב בגט? חשוב לציין שלמרות שרוב עורכי הדין ממליצים ללקוחותיהם להגיש תביעה בגין מספר סיבות לפעמים עדיף להסתיר סיבה מסוימת. דוגמה לסיטואציה מסוג זה היא מקרה בו אישה קיימה יחסי מין עם גבר שאינו בעלה והיא מעוניינת בגירושין, במקרה זה עדיף לאשה לציין סיבה אחרת שבגללה היא מעוניינת להתגרש משום שהבגידה עלולה לחבל ברצונה להתחתן עם האדם שאתו בגדה בבעלה.

נוסף על כך, חשוב להימנע מהצגת סיבות סותרות, דוגמה לכך היא מצב בו אישה מדווחת על כך שבעלה לא יכול לקיים עמה יחסי מין משום שהוא אימפוטנט אך טוענת שבעלה בוגד בה, מצב זה יפגע במטרתה של האישה להביא לסיומו של הקשר.

כדי להתמודד עם מצב בו הצד השני אינו מסכים לתת גט יש לפנות אל עורך דין גירושין מקצועי ובעל ניסיון ולקבל ליווי והכוונה. סיועו של עורך הדין יסייע למסורב או מסורבת הגט להגיע למטרה – להתגרש ולצאת לחופשי.

לקריאה נוספת: