גישור לפני גירושין

יולי 2016 הביא בשורות מרעישות לתחום הגירושין שכן חוק גישור הגירושין נכנס לתוקף. לפי החוק, יופנו בני זוג שמעוניינים להתגרש ליחידות סיוע ששייכות למשרד הרווחה כדי לקבל עזרה בתהליך הגירושין, מתאריך זה לא מורשים בני הזוג להגיש תביעת גירושין לבית המשפט לפני שהם עוברים תהליך גישור גירושין. זוגות שמעוניינים לפנות אל מגשר גירושין פרטי יכולים לעשות זאת במקום לקבל סיוע מיחידות הסיוע.

המטרה של החוק היא לעזור לבני זוג להגיע להסכמות תוך כדי הפעלת שיקול דעת ומתן כבוד זה לזו. במקרים רבים בהם הצדדים או אחד הצדדים מגיש תביעת גירושין, נוצרים בקרב בני הזוג רגשות קשים ביותר שלא מאפשרים הפעלת שיקול דעת, במילים אחרות – הגשת תביעת גירושין מגיעה מהר מאוד למלחמות קשות בבתי המשפט, מלחמות אלו פוגעות בבני הזוג ובילדיהם בצורה ניכרת.

באמצעות תהליך הגישור שיכול להתבצע עם מגשר גירושין או עם עורך דין שעוסק גם בגישור גירושין (רבים סבורים שהאופציה השנייה היא העדיפה מבין האפשרויות), ניתן לעזור לבני הזוג להגיע להסכמות בנוגע להסכם הגירושין שכולל מרכיבים רבים, ביניהם: דמי מזונות, משמורת, הסדרי ראיה, חלוקת רכוש ונושאים נוספים. סיועו של מגשר גירושין מקצועי ובעל ניסיון יכול למזער את הנזקים הכלכליים והרגשיים של כל התא המשפחתי.

קבלת תמונה מלאה של מצב העניינים בין בני הזוג

תהליך הגישור כולל שיחות משותפות עם שני הצדדים ופגישות נפרדות שמתקיימות בין המגשר ובין כל אחד מההורים. תהליך הגישור נמשך בממוצע 3-5 פגישות כאשר כל אחת מהפגישות נמשכת בסביבות שעתיים. באמצעות הפגישות המשותפות והפגישות האישיות יכול המגשר לקבל את מלוא המידע ובני הזוג יכולים לשתף זה את זו בעניינים מסיימים אך גם לשמור לעצמם פינה פרטית בה הם יכולים לשוחח עם בעל המקצוע בארבע עיניים.

המידע שהמגשר מקבל במסגרת התהליך מאפשר לו להבין מהם האינטרסים והרצונות של כל אחד מההורים, איך כל צד מרגיש, מהם החששות הגדולים שלו, על אילו נושאים הוא לא מסוגל להתפשר – שכן ההתפשרות תפגע בו בעתיד ועל אילו נושאים הוא יכול להתפשר.

גישור לפני גירושין

הבדלים בין הגשת תביעה לבית המשפט ובין תהליך גישור

ראשית, נציין נתון מזעזע – בשנת 2012 נרצחו 52 ילדים על ידי הורים שנמצאו במאבק גירושין ולאחר מתן פסק הדין, קשה להאמין לנתון זה. ההגעה אל בית המשפט והמאבקים הנוראיים גרמו לבני הזוג לאבד את השפיות והאנושיות לחלוטין.

אם תהליך הגירושין לא הוביל לאסונות שכאלו, הוא בהחלט פגע במשפחות רבות ואף יותר מכך – ילדים להורים שגידפו זה את זו, הורה שהסיט את הילדים כנגד ההורה האחר וניתוקים של התא המשפחתי משפיעים לא רק על המשפחה אלא גם על המשפחה המורחבת ועל החברים.

במצבים רבים בהם בני הזוג נמצאים בסערת רגשות הם לא מסוגלים להקשיב זה לזו וודאי שלא לנהוג בסבלנות וסובלנות ולתת כבוד אחד לשנייה. באמצעות תהליך הגישור ניתן לשנות את תמונת המצב ולקבל עזרה מבעל מקצוע חיצוני ונטול אינטרסים.

על ידי קיום פגישות מסודרות ניתן להגיע לפשרות, להתגמש ולנסח הסכם גירושין ששומר על האינטרסים של הצדדים וכמובן של הילדים, בצורה זו ניתן לשמור על המשפחה גם לאחר הגירושין. יש לציין שלפעמים הפגישות מעוררות תחושת קרבה בין בני הזוג והם מצליחים לראות זה בזו צדדים שלא נראו בתקופה בה הסכסוכים והמחלוקות התעוררו, לפעמים, כתוצאה מתהליך הגישור, מחליטים בני הזוג לתת צ'אנס נוסף לנישואין.

יתרון נוסף על תהליך הגישור הוא חיסכון ניכר בזמן שכן בתהליך הגישור יש לעבור מספר פגישות ממוקדות בעוד בתהליך גירושין בבתי המשפט יש לעבור התדיינויות רבות. מעבר לזאת, בתי המשפט עמוסים מאד ועשויים לדחות את הדיונים למשך תקופות ארוכות, התוצאה של הדבר היא שבאותן תקופות בני הזוג לא יכולים להמשיך בחייהם ועד לסיום הנישואין הם מגיעים למצב של שחיקה.

נושא מהותי נוסף הוא הפן הכלכלי. במסגרת תהליך גירושין שמתבצע בבתי המשפט צריך כל צד להוציא עשרות אלפי שקלים כאשר בתהליך גישור הגירושין העלות עומדת על 6,000 ₪ בממוצע לכל הורה. ההוצאה העצומה שכרוכה בגירושין בבית המשפט עשויה להציב את בני הזוג במצב כלכלי קשה וגם כך עליהם להתמודד עם ההוצאות הכלכליות המשתנות ואורך חייהם החדש.

גישור גירושין – כי כך נכון יותר להתגרש

גישור גירושין מסייע לזוגות רבים לשמור על קשר טוב זה עם זו והדבר חשוב מאוד במיוחד כאשר עליהם לגדל ילדים במשותף. מזעור הפגיעה הרגשית מאפשר להורים ולילדיהם להמשיך בחייהם, להשתקם ולהתקדם כאשר ההימנעות מהגעה אל בית המשפט חסכה להם כספים רבים ואפשרה להם לשמור על רמת חיים סבירה גם לאחר התהליך. ההגעה להסכמות בנושאים קריטיים וההתכוונות לקראת העתיד יכולות למנוע מחלוקות רבות, כל הסיבות הללו הופכות את תהליך הגישור לכדאי.