עריכת צוואה

כתיבת צוואה

עריכת צוואה היא הדרך היחידה של האדם לקבוע לאן או למי יעבור רכושו לאחר פטירתו. במידה שאדם לא עורך צוואה, מתחלק רכושו לפי חוק הירושה.

לעריכת צוואה יש משמעות רבה שכן ביכולתה למנוע מלחמות קשות שלצערנו פעמים רבות מפרקות משפחות ומשום שהיא מגנה על רצונו של הנפטר.

למרות שעריכת צוואה מומלצת עבור כל אדם (למעט קטינים), יש מקרים בהם חשוב עוד יותר לערוך אותה, בין המקרים הללו ניתן לציין מצבים בהם בני זוג מקיימים חיים משותפים ללא נישואין, מקרים בהם אדם מעוניין להעביר את רכושו לאנשים שלא מהווים חלק מבני המשפחה שלו, מקרים בהם האדם לא מעוניין להעביר את רכושו לבן או לבת זוגו או לילדיו ומקרים בהם בני זוג מחליטים להתגרש.

אופן עריכת צוואה

להלן מספר נקודות חשובות שנוגעות לעריכת צוואה:

  • את הצוואה ניתן להדפיס או לכתוב בכתב יד.
  • על מוריש הרכוש שעורך את הצוואה להצהיר שזוהי צוואתו ולחתום עליה מול שני עדים, ההצהרה צריכה להבהיר שצוואה זו מבטלת צוואות קודמות במידה שהיו צוואות קודמות ושהוא נמצא בהכרה מלאה, מבין את הכתוב בצוואה ואת ההשלכות של הכתוב.
  • יש להוסיף לצוואה את תאריך עריכתה.
  • על שני העדים לחתום על הצוואה, חתימתם של שני העדים מעידה כי המצווה הצהיר מולם שזוהי צוואתו ושהוא חתם עליה מולם.
  • על העדים להיות בני 18 ומעלה.
  • העדים לא יכולים להיות חלק מהיורשים.

סוגים של צוואות

לפי הדין הישראלי ישנם ארבעה סוגים של צוואות:

  1. צוואה בעדים – עורך הצוואה מדפיס אותה, מוסיף את התאריך בו היא נערכה וחותם עליה מול שני עדים. לאחר מכן, העדים חותמים על הצוואה ובכך מאשרים שעורך הצוואה הצהיר מולם שזוהי צוואתו ושהם נכחו בחדר בשעה שהוא חתם עליה.
  2. צוואה בכתב יד – עורך הצוואה כותב אותה בכתב ידו וחותם עליה.
  3. צוואה בעל פה – סוג זה של צוואה יכול להתבצע כאשר מדובר על חולה אנוש או כאשר המצווה חש שמותו קרב.
  4. צוואה בפני רשות – המצווה אומר מהו תוכן הצוואה מול נוטריון, רשם לענייני ירושה או שופט.

סוג נוסף על צוואה הוא צוואה הדדית בין בני זוג, מדובר בצוואה בה בני הזוג קובעים שהם מורישים את רכושם אחד לשני ולאחר מכן לצד שלישי. כמו כן, יכולים בני הזוג לקבוע שרכושם יעבור באופן ישיר לצד שלישי.

עריכת צוואה

אילו מסמכים יש להוסיף לצוואה?

רצוי לצרף לצוואה מסמכים רלוונטיים ואישורים רפואיים, מסמכים אלו יחזקו את הסיכוי לכך שרצונו של המוריש יתקיים. חשוב לצרף לצוואה אישור רפואי שמעיד כי המצווה מכיר בצוואה ובהשלכותיה ושהוא בריא וצלול. אישורים נוספים שכדאי להוסיף הינם מסמכים שמעידים על כך שהמוריש מחזיק בבעלות על הנכסים אותם הוא מעוניין להוריש.

מוציא לפועל של הצוואה ועורך דין שמתמחה בצוואות וירושות

מינוי אדם שיהיה המוציא לפועל של הצוואה הינו חשוב ביותר. על האדם שיוציא את הצוואה לפועל להיות קרוב לעורך הצוואה ותפקידו לוודא שרצונו של עורך הצוואה יתבצע בדיוק באופן שהוא רצה.

כמו כן, חשוב להיעזר בעורך דין שמתמחה בצוואות וירושות. עורך דין שמתמחה בתחום יסייע בעריכת הצוואה. כדי שעריכת הצוואה תתבצע באופן מסודר ונכון, על המוריש לרשום את כל הנכסים שנמצאים בבעלותו, נכסים אלו יכולים לכלול: חפצים בעלי ערך, כספים, נדל"ן, רכבים או נכסים אחרים. חשוב מאוד לרשום איזה רכוש יועבר לכל יורש.

עריכת צוואה

איפה כדאי לשמור את הצוואה?

את הצוואה יש להניח במקום בטוח שיכול להיות למשל: בנק, בית, כספת או משרד. כמו כן, יש לעדכן אדם קרוב בנוגע למיקום הצוואה. אופציה נוספת היא להעביר את הצוואה לבית המשפט, גם במקרה זה יש לעדכן אדם קרוב בנוגע למיקומה.

כמו כן, יכולה הצוואה להישמר אצל הרשם לענייני ירושה, במקרה זה יוכלו היורשים לפנות אל הרשם לענייני ירושה ולקבל ממנו עותק לאחר הפטירה. שמירת הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה תוכל גם לספק הגנה ולמנוע מצב בו תוגש צוואה מזויפת.

לקריאה נוספת: