הסכם ממון – מה זה ומה הוא כולל?

כשבני זוג מעוניינים להסדיר את הצד הכלכלי במערכת היחסים ביניהם הם יכולים לחתום על הסכם ממון שמסדיר את האופן בו הרכוש יתחלק ביניהם במקרה שהם ייפרדו. הזמן המתאים ביותר לניסוח הסכם ממון הוא לפני הנישואין שכן לאחר החתונה עלולים להתגלות קשיים. קושי אפשרי יכול להיווצר במצב בו אחד הצדדים אינו מסכים לחתום, במצב זה יישארו בני הזוג יחד ללא הסכם ובמידה שיגיע משבר לא יהיה להם הסכם מסודר.

מעבר לזאת, ההסכם יכול להיות סוג של מבחן שבודק את בן הזוג ומאפשר לצדדים לדעת מול איזה אדם הם עומדים ואילו חלקים באופיו עשויים להתגלות במקרה של פרידה כואבת.

רומנטיקה, הסכמי ממון וניפוץ מיתוס

לפי עורך דין אורי גנור המתמחה בהסכמי ממון, חלק מהאנשים סבורים שהסכם ממון מחריב את הרומנטיקה משום שהוא אינו דוגל בשיתוף מלא, בניגוד לכך, זוגות רבים שבוחרים לחתום על הסכם ממון בוחרים לעשות זאת מתוך אמונה שההסכם ישמור על המערכת הזוגית שלהם וימנע היווצרות של אינטרסים כלכליים.

הסכמי הממון הינם תוצאה של שינוי בתפיסה – אם בעבר היה נהוג שזוגות נשואים מתחלקים בכל, הרי שהיום מחליטים זוגות רבים להסדיר את החלק הכלכלי ביחסים, ואין מה לעשות – הנושא הכלכלי הוא חלק מהותי מקיום תא משפחתי.

הסברה הרווחת היא שהסכם הממון תורם בעיקר לצד שנמצא במצב כלכלי טוב יותר מהצד השני, סברה זו אינה נכונה שכן הסכם הממון תורם גם לצד שנמצא במצב כלכלי פחות טוב מהאחר.

ישנם מקרים בהם ההסכם חשוב במיוחד, מקרים אלו חלים על זוגות שנישאו שנית כאשר כל אחד מהצדדים מביא עמו נכסים משלו ונכסים אלו עתידים לעבור לצאצאיו. במידה שבני הזוג לא יערכו הסכם ממון עשויים כספים ששייכים למשפחה אחת לעבור למשפחה אחרת. הסכמי ממון מסייעים גם במניעת מצבים של סחטנות.

ההגעה להסכמה בנוגע להסכם הממון

כדי להגיע להסכמות בנוגע להסכם הממון צריכים שני הצדדים לנהוג ברגישות ולהכיל זה את זה. ההכרה ברצונותיו ופחדיו של הצד השני ובנוסף לה קבלת סיוע מעורך דין משפחה שמתמחה בגישור, בקיא בכל הנהלים ובעל ניסיון נרחב הינן קריטיות להצלחת התהליך, בצורה זו יהיה ניתן למנוע תסכול ותחושת קיפוח. מגשר שמתמחה בתחום יוכל לסייע מאוד במקרים בהם בני הזוג לא מצליחים להגיע להסכמות.

הסכם ממון – נושאים מרכזיים

כפי שצוין – הסכם הממון מתרכז באופן בו הרכוש יחולק במקרה שבני הזוג ייפרדו, אך חשוב לדעת שהסכם הממון לא עוסק רק בחלוקת הרכוש וניתן לכלול בו נושאים נוספים שקשורים לחיים המשותפים של בני הזוג ועשויים לעורר מחלוקות בהמשך. הנושאים שכלולים בהסכם הממון עשויים להיות למשל: מזונות ומשמורת ילדים. יחד עם זאת, יש לציין שבמידה שההסכם נערך לפני החתונה הוא לא יכול לכלול נושאים שנוגעים בילדים שכן הילדים עוד לא נולדו. כמו כן, לא יכול הסכם הממון לקבוע עונשים כספיים בנוגע לגט משום שנושא זה מנוגד להלכה היהודית.

באופן כללי יסדיר ההסכם את ענייני הרכוש האישי – אותו רכוש שהיה בבעלותו של כל צד לפני קיומו של הקשר הזוגי. כמו כן, יכלול הסכם הממון חובות אישיים מעברו של כל אחד מהצדדים, רכוש שיירכש בתקופת הזוגיות, למשל: חלוקת הכספים לאחר מכירת רכוש משותף במקרה של פרידה ומתנות וירושות, לרבות מתנות שניתנו לצד אחד ממשפחתו של הצד השני.

ישנם מספר סוגים של הסכמי ממון, להלן פירוט קצר על הסוגים השונים:

הסכמים של זוגיות שמוכרת על ידי החוק או הסכמים שנחתמים לפני הנישואין – ההסכמים הללו מסדירים את הזכויות והרכוש במקרים בהם בני הזוג נפרדים ויש להכין אותם כאשר בני הזוג מתחילים את חייהם המשותפים. אישור ההסכם חייב להינתן מבית המשפט לענייני משפחה.

הסכמים שנערכים אחרי הנישואין – הסכמים אלו נחתמים בין זוגות שנישאו או בין זוגות שהוכרו כזוג חוקי, ההסכמים הללו נחתמים לפני שבני הזוג מתחילים את חייהם המשותפים.

הסכמים שנערכים בעת גירושין או הסכמים שנערכים לאחר פרידה – ההסכמים הללו נחתמים בתום תקופת הנישואין או כשבני הזוג מחליטים להיפרד.

הסכמים שנערכים בין ידועים בציבור ("הסכם חיים משותפים") – הסכמים שנערכים בין בני זוג שמחליטים מראש שאינם מעוניינים להתחתן. זוגות שמחליטים להיות "ידועים בציבור" מעוניינים להסדיר מראש נושאים שרלוונטיים למערכת היחסים. בין הנושאים הללו ניתן לציין: זכויות וחובות, חלוקת רכוש במקרה של פרידה, קבלת הכרה מהממסד והגנה על דירה או רכוש שנצברו לפני הכניסה לזוגיות. הסכמים אלו יכולים להתאים גם לבני זוג חד מיניים ולבני זוג שאינם מעוניינים להתחתן במטרה לשמר את זכויותיהם הסוציאליות. כמו כן, מתאים ההסכם לבני זוג שעברו גירושין ומחליטים להינשא בשנית, במקרים בהם צריכים בני הזוג לשלם מזונות, חובות אחרים או במידה שהם צברו רכוש הם עשויים להעדיף להפריד את רכושם. יש לציין שבני זוג שלא מעוניינים להתחתן בעזרת הממסד הדתי בשל סיבה מצפונית הופכים לידועים בציבור וגם נדרשים לתחום על גבי ההסכם.

מקרים בהם ניתן לערער על הסכם הממון

בחלק מהמקרים ניתן לערער על הסכם הממון, מצב אחד בו ניתן להגיש ערעור חל במידה שההסכם הוא תוצאה של הטעיה – כלומר צד אחד הסתיר עובדות מסוימות שהיה עליו לגלות לבן או לבת הזוג. כמו כן, ניתן לערער על הסכם הממון במקרה שהוא נחתם בעקבות כפיה כך שאחד מהצדדים או אדם אחר מטעמו של אחד מהצדדים איים על הצד השני או השתמש בכוח כדי לגרום לו לחתום על החוזה. מקרה אחר הינו ניצול – במידה שצד אחד ניצל את הצד השני או במצב בו אדם שהגיע מטעמו של צד אחד ניצל את הצד השני – את חולשתו הגופנית או חוסר הבנתו בנושא והתוצאה של הדבר היא הסכם שנוטה לרעתו של הצד השני באופן קיצוני ניתן לערער על ההסכם.

ניסוח הסכם ממון ללא עורך דין – האם כדאי לעשות זאת?

כן, בהחלט ניתן לנסח הסכם ממון ולחתום עליו בלי להיעזר בשירותיו של עורך דין, הסכם זה יקבל תוקף במקרה שנוטריון או בית המשפט יאשרו אותו. יש לציין שבמקרה של ידועים בציבור אין צורך בקבלת אישור.

למרות שניתן לבצע את התהליך ללא קבלת סיוע מקצועי, לא כדאי לעשות זאת שכן במקרה שבני הזוג מעוניינים לקבל אישור משופט, אישור חובה עבור זוגות נשואים, ייתכן שההסכם לא יתקבל ובני הזוג יאלצו לבזבז זמן ולנסח את ההסכם פעמים נוספות עד שאולי השופט יסכים לקבלו. השופט עשוי שלא לקבל את ההסכם בשל סיבות שונות, וגם אם ההסכם יתקבל, לא בטוח שהוא יכיל את כל הנושאים החשובים ואכן יגן על הצדדים במקרה הצורך. עורך דין שמתמחה בתחום יפחית את הסיכונים ותמיד יהיה ניתן לפנות אליו. מעבר לזאת, במידה שהוא פעל בחוסר מקצועיות יהיה ניתן אפילו לתבוע אותו.

טובים השניים מהאחד? האם עדיף לקבל שירות משני עורכי דין נפרדים או מעורך דין אחד?

חלק מהזוגות סבורים שעדיף שכל אחד מהצדדים יקבל שירות מעורך דין אחר, כך – הם חושבים, יסייע להם עורך הדין לשמור על האינטרסים שלהם.  הבעיה בקבלת שירות מעורכי דין נפרדים היא שכל אחד מעורכי הדין יכול להקצין את הדרישות של הצד לו הוא מייעץ ואפילו להלהיט אותו ולהפחיד אותו יתר על המידה. יש לזכור שהמטרה של הסכם הממון היא בהחלט לשמור על האינטרסים של הצדדים אך גם לאפשר לבני הזוג להתגמש. בכל אופן, במקרים בהם חשוב לצדדים או לאחד מהצדדים לקבל שירות מעורך דין נפרד, רצוי להציג בפניו טיוטה של הסכם הממון לאחר שההסכם נוסח על ידי עורך דין משותף.

עורך דין מקצועי שמתמחה בכתיבה וניסוח של הסכמי ממון יוכל לסייע לבני הזוג בצורה ניכרת ולאפשר להם להתחיל את חייהם המשותפים עם מינימום דאגות בנוגע לפן הכלכלי.