הסכם ממון אחרי נישואין

הסכם הממון מסדיר את האופן בו יחולק הרכוש של בני זוג במקרה שהם יחליטו להתגרש. באמצעות ההסכם ניתן למנוע מאבקים בבתי המשפט ולהקל על תהליך הגירושין.

הדעה הרווחת היא שכדאי לערוך הסכם ממון לפני הנישואין, שכן לפני החתונה נמצאים בני הזוג בתקופה בה הם מאוהבים ומגלים אכפתיות ודאגה אחד כלפי השני. אין הדבר אומר שבהמשך – במהלך חיי הנישואין האהבה והדאגה ההדדית לא יישמרו, אך בחלק מהמקרים, כאשר מופיעות מחלוקות בעניינים שונים ובעיקר בנושא הרכוש, עשויים בני הזוג לחשוב פחות זה על זו ויותר על האינטרסים של עצמם. למרות הדעה הרווחת ניתן לערוך את הסכם הממון גם לאחר הנישואין אך חשוב לדעת שלפעמים הדבר עשוי להזיק יותר מלהועיל.

מתי כדאי לשקול לערוך הסכם ממון לאחר הנישואין?

לפעמים כדאי לערוך את הסכם הממון לאחר הנישואין. ייתכן שלאחר שבני הזוג נישאו הם שינו את דעתם בנוגע לחשיבות ההסכם וייתכן שזוגות מסוימים כלל לא חשבו על עריכת הסכם ממון או שלא חשבו שיש בו צורך. כך או אחרת וכפי שצוין – גם לאחר הנישואין ניתן לערוך הסכם ממון.

כדאי לחשוב על עריכת הסכם ממון לאחר הנישואין במקרים בהם אחד הצדדים עתיד לקבל נכסים או ירושה גדולה או במקרה שאחד הצדדים חושד שהצד השני בוגד בו. כדאי לחשוב על עריכת הסכם ממון לאחר הנישואין גם במקרה שבני הזוג חושבים על פרידה משום שייתכן שיהיה קל לערוך את ההסכם בעודם חיים יחדיו.

חשוב לדעת שמקרים בהם בני הזוג לא ערכו הסכם ממון, הם יאלצו לפעול בהתאם לחוק הממון שקובע שבמקרה שבני הזוג מחליטים להיפרד יהיה זכאי כל צד ל-50% מהרכוש המשותף. לעומת הרכוש שצברו בני הזוג במהלך הנישואין, יהיה שייך רכוש שנצבר טרם הנישואין וכן רכוש שניתן בירושה או במתנה לצד שקיבל אותו.

הבעייתיות של חוק יחסי הממון

חוק יחסי הממון בעייתי בשל מספר סיבות ובעיקר משום שהוא כללי ביותר ולרוב לא מתאים לצרכים האישיים של בני הזוג. כמו כן, לא תמיד ניתן לקבוע באופן חד משמעי מהו הרכוש המשותף ומהו הרכוש הפרטי. באמצעות עריכת הסכם ממון ניתן להסדיר את הנושא באופן הגון ושקול שיהיה מתאים לשני הצדדים ולא לכפות עליהם לפעול בהתאם לחוק יחסי הממון.

החשיבות הרבה של קבלת שירות מעורך דין משפחה

כדי לערוך הסכם ממון באופן מסודר חשוב לקבל שירות מעורך דין משפחה שעוסק גם בגישור ומתמחה בעריכת הסכמי ממון. עורך דין שמתמחה בניסוח הסכמי ממון ועוסק בגישור יערוך את ההסכם בצורה נכונה כך שהוא ינוסח באופן חד משמעי, מפורט, מדויק, מותאם לשני הצדדים ומובן על ידי הצדדים. כמו כן, יוכל עורך הדין לסייע לבני הזוג בפתרון מחלוקות.

לאחר ניסוח ההסכם ידאג עורך הדין להגיש בקשה לקבלת אישור. במקרה שהסכם הממון לא ינוסח כראוי, לא ישרת את האינטרסים של הצדדים, יקפח את אחד הצדדים ולא ימנע חילוקי דעות הוא יחטיא את מטרתו וייתכן מאוד שלא יקבל אישור מבית המשפט.

ומה לגבי ביטול הסכמי ממון?

לאחר שהסכם הממון מאושר, בית המשפט בעצם סיים את דיוניו בנוגע לנושא, ולמרות זאת, ישנם מקרים בהם בית המשפט יסכים לבטל את ההסכם.

ההסכם יכול להתבטל במקרה שהוא מכיל פגם כלשהו. במידה שאחד הצדדים או שני הצדדים מעוניינים לבטל את הסכם הממון לאחר שהוא קיבל אישור מבית המשפט, עליהם לפנות אל עורך דין שמתמחה בדיני משפחה. עורך הדין יבדוק את המקרה לעומק ויביע את דעתו. במידה שעורך הדין יגלה פגם בהסכם, ייתכן שיהיה ניתן לבטלו.