מס על ירושה

נכסים, כספים ורכוש שעוברים בירושה כרוכים בתשלום מס ירושה כאשר גובה המס נקבע לפי אחוזים מסוימים מכל הירושה. ברוב המקרים יוטל המס על ירושות בגובה שקבוע בחוק. למידע על חוק הירושה > 

מיסי הירושה משתנים בין מדינה למדינה. משנת 1950 היה בישראל מס ירושה אך הטלתו נעשתה באופן לא יעיל ועל כן לא הייתה רווחית. במהלך השנים היה רף מינימלי גבוה לתשלום וישראל לא גבתה ממקבלי המתנות מס, התוצאה של הדבר הייתה שאנשים הורישו הון בטרם פטירתם והצליחו להימנע מתשלום מס. בתקופות אלו הסתבך תהליך הגבייה בשל האינפלציה שהגיעה לשיא במהלך השנים 1980-1985 ועל כן טענה הפקידות הממשלתית שהגבייה אינה משתלמת שכן המאמצים שמושקעים בה גבוהים ביותר.

סיבות אלו ובנוסף להן התנגדות המפלגות הדתיות לגביית מס על ירושה בשל אמונתם (היהדות מטילה איסור על פגיעה ביתומים ואלמנות ומעודדת אבות להוריש לילדיהם כספים, רכוש ונכסים), הובילו לכך שמס זה בוטל בשנת 1981 על ידי יגאל הורביץ שכיהן כשר האוצר בימים אלו. בימינו יש עדיין דיונים רבים סביב הנושא.

לפני 19 שנים (שנת 2000) הומלץ על ידי ועדת בן בסט להשיב את מס הירושה, אך ההמלצה לא יושמה כך שבימינו אין צורך לשלם מס עבור ירושה, למרות זאת, הפטור אינו חד משמעי שכן ביצוע פעולות שונות כגון: צו קיום צוואה ומימוש צו ירושה עשויות להיות כרוכות בתשלום מיסים.

מס על ירושה

מקרים בהם יש לשלם מס על ירושה

 לפי חוק מיסוי מקרקעין (סעיף 4), אין הורשת נכס מקרקעין נחשבת למכירה של מקרקעין ובשל סיבה זו ההורשה פטורה מתשלום מס. למרות החוק, במקרה שהיורשים מעוניינים להתחלק או למכור נכס מקרקעין שהם קיבלו בירושה בצורה שאינה תואמת לצוואה, הם עשויים להיות מחויבים בתשלום מס רכישה ומס שבח משום שלפי החוק הם מבצעים פעולה של "מכירת זכות". למרות זאת, יש מקרים בהם היורשים יכולים להתחלק בנכסים ולהימנע מתשלום מס רכישה ומס שבח, כדי לקבל את הפטור על פעולותיהם של היורשים לעמוד במספר תנאים:

  1. על היורשים לשנות את החלוקה של הנכסים בטרם הם חולקו בפועל ועל ידי הסכם, במקרה זה החוק בודק את האופן בו פעלו היורשים. אם לדוגמה אחד מהם התגורר בדירה, המשמעות של הדבר היא שהנכסים חולקו ועל כן אי אפשר להימנע מהתשלום.
  2. לפי החוק, יכול אחד היורשים לשלם כספים מהירושה עבור חלק של אחד מהיורשים האחרים בנכס. כמו כן, יכול אחד היורשים לוותר על חלקו בנכס מסוים ולקבל זכויות בנכס אחר.
  3. היורשים יכולים להסתלק מהירושה ולהעבירה לאנשים אחרים. כמו כן, יכולים היורשים לפרק את השותפות בנכסים.

במקרים בהם המטרה של היורשים היא למכור נכס שהתקבל בירושה ולקבל פטור מתשלום מס, יהיה עליהם לעמוד בכל ארבעת התנאים הבאים:

  • על המוכר להיות בן הזוג, צאצא או בן הזוג של הצאצא של האדם שהוריש את הנכס.
  • על המוריש למכור את הנכס בעודו בחיים
  • לפני פטירתו של המוריש הוא היה הבעלים של נכס אחד
  • הנכס נחשב לדירת מגורים – הנכס שימש לצורך מגורים במשך לא פחות מ-80% מהתקופה עבורה מחושב השבח/ 4 השנים שלפני המכירה.

מס על ירושה

ומה לגבי ירושה שמתקבל מחו"ל?

גם ירושה שמתקבלת מחו"ל אינה מחויבת בתשלום מס בישראל. במידה שהיורש מחליט להשאיר את הירושה בחו"ל, הוא חייב לדווח על הכספים לרשויות המס בישראל ולשלם על הרווחים.

בחלק מהמקרים היורשים לא דיווחו על הירושה לרשויות המס. עד 2003 לא היו היורשים מחויבים בתשלום על הרווחים בחשבונותיהם אך משנת 2003 קבע החוק כי על היורשים לדווח על חשבונותיהם. היום, כל יורש שלא מגיש דו"ח על הכנסותיו מהריביות ונמנע מתשלום מס על הרווחים מבצע עבירה. כדי למנוע מצב בו היורש מבצע עבירה, עליו להסדיר את הנושא מול הרשויות בהליך גילוי מרצון ובנוסף לכך הסכמי יבוא הון, באמצעות פעולות אלו יכירו רשויות המס בכספים וימנעו מנקיטת הליכי גבייה אזרחיים או הליכים פליליים.

מס על ירושה הוא נושא מאוד מורכב ובשל כך חשוב לפנות אל עורך דין שמתמחה בצוואות, ירושות ומיסוי מקרקעין. באמצעות עורך דין שמתמחה בתחום יהיה ניתן לקבל את מלוא המידע והזכויות.

אולי יעניין אתכם לקרוא על –