הסכם ממון לפני נישואין

במהלך השנים האחרונות החלו לא מעט בני זוג לערוך הסכם ממון, הסכם זה מסדיר את כל ענייני הרכוש של שני הצדדים כך שבמקרה של פרידה יהיה ברור איזה חלק ברכוש שייך לכל צד ויהיה ניתן למנוע מחלוקות וסכסוכים.

את הסכם הממון ניתן לערוך בכל שלב – גם במקרה שבני הזוג לא מתחתנים וגם לאחר הנישואין, אך האופציה הטובה ביותר היא לערוך את הסכם הממון טרם החתונה. הסיבה לכך שהאופציה האחרונה היא העדיפה מבין האחרות היא שבשלבים המוקדמים – כאשר בני הזוג עוד לא נישאו, הם חשים מחויבות זה לזו ומאמינים בעתידם המשותף בעוד שבמקרים רבים בהם בני הזוג נשואים למשך תקופה וחלוקים בדעותיהם בנוגע לנושאים הכלכליים, עלול המצב להשתנות והם עשויים שלא לחוש מחויבות רבה זה כלפי זו ולדאוג בעיקר לאינטרסים האישיים שלהם.

הדעות בנוגע לעריכת הסכם ממון טרם החתונה חלוקות – אנשים רבים סבורים שהסכמי ממון הורסים את הרומנטיקה והופכים את התחום הכלכלי לנושא המרכזי ביחסים, בניגוד לדעה זו ישנם אנשים שחושבים שדווקא הסכם הממון מעניק שקט ויוצר אמון בין הצדדים. בכל מקרה שהוא חשוב להכיר את היתרונות והחסרונות של הסכם הממון.

הסכם ממון לפני נישואין

יתרונות וחסרונות של הסכם ממון – לערוך או לא לערוך הסכם ממון? זו השאלה!

כפי שצוין – להסכמי ממון יש יתרונות וחסרונות. להלן מספר יתרונות וחסרונות של הסכמי ממון:

יתרונות של הסכם ממון:

  • הסכם ממון מאפשר לבני הזוג לחלק את הרכוש באופן שונה מהאופן שנקבע בחוק, זוהי הדרך היחידה להסדיר את נושא הרכוש באופן שמתאים לצדדים באופן אישי.
  • הסכם ממון מתאים במקרים בהם קיים פער כלכלי משמעותי בין בני הזוג. במקרה שאחד הצדדים מגיע ממשפחה עשירה בעוד הצד האחר נטול אמצעים, ימנע הסכם הממון סיטואציה בה הצד שנמצא במצב כלכלי טוב יותר חושש שבן זוגו התחתן איתו כדי לשפר את מצבו הכלכלי.
  • הסכם הממון מונע מצב של סחיטה במקרה שהנישואים נכשלו, במקרים בהם אין לבני הזוג הסכם ממון עשוי בן הזוג שמעוניין להתגרש לוותר על זכויותיו כדי להתנתק מבן זוגו.
  • הסכם הממון מסדיר את נושא הרכוש ועל כן מקל על תהליך הגירושין שקשה גם ללא העיסוק בענייני הרכוש.
  • הסכם הממון מסייע מאוד במקרים בהם בני הזוג חיים יחד אך אינם נשואים ובעיקר כאשר שני הצדדים יצאו ממערכות יחסים. בעזרת ההסכם יודע כל צד איזה חלק ברכוש יהיה בבעלותו במקרה של פרידה.

חסרונות של הסכם ממון:

  • הסכם הממון מעלה תהיות בנוגע לאופיו של הקשר של בני הזוג שעוד לא התחתנו וכבר חושבים על חלוקת הרכוש במקרה של פרידה. חלק מהאנשים רואים בהסכם פגיעה ברומנטיקה ובמהות של הנישואין שכן הם מאמינים שכשבני זוג מתחתנים הרכוש שלהם שייך לכל צד באופן שווה.
  • חוסר שוויון – גם הסכם ממון מוצלח יוצר חוסר שוויון. בכל מקרה שהוא לא נוצר מצב בו שני הצדדים מחזיקים ברכוש ונכסים זהים והסכם שיוצר חלוקה בין הצדדים אינו מיטיב עם הקשר הזוגי. במקרה זה מדובר על פרשנות אישית של בני הזוג.

אישור הסכם ממון

הסכם הממון צריך להיערך בכתב וכדי שהוא יקבל תוקף משפטי עליו לקבל אישור מבית הדין הרבני או מבית המשפט לענייני משפחה. במקרה שהצדדים עורכים הסכם ממון טרם הנישואין הם יכולים לקבל את האישור מנוטריון בלבד.

חשוב לציין שבחלק מהמקרים בית המשפט מחליט שלא לאשר הסכם ממון משום שהוא מקפח את אחד הצדדים, אינו מוסרי, מכיל פגמים, נכפה על אחד הצדדים, לא עומד בקריטריונים של תקנת הציבור או לא חוקי, במקרים אלו יכולים הצדדים לתקן את ההסכם ולהגישו שוב.

במקרה שהסכם הממון הגון עולים סיכוייהם של בני הזוג לקבל אישור מבית המשפט. כדי למנוע מצב בו הסכם הממון לא יתקבל חשוב לפנות אל עורך דין שמתמחה בעריכת הסכמי ממון. עורך דין שמתמחה בעריכת הסכמי ממון מגוונים ידע כיצד להגן על האינטרסים של הצדדים, ינסח הסכם ברור וחד משמעי, ימנע מצבים בהם אחד הצדדים יקופח וימנע מצבים בהם ההסכם יפורש באופן שונה מכוונתם של הצדדים או לא יהיה הגון. בעזרת עורך דין שמתמחה בתחום יהיה ניתן לקבל אישור מבית המשפט ולא להיאלץ לשוב ולנסח את ההסכם בהתאם להנחיותיו.