גירושין עם עסק משותף – איך עושים את זה?

בני זוג שעובדים בעסק משותף ומחליטים לסיים את תקופת הנישואין צריכים להחליט האם הם יכולים ורוצים להמשיך לנהל את העסק ביחד או האם הם מעדיפים למכור אותו ולהתחלק ברווחים.

קבלת ההחלטה אינה פשוטה מבחינות רבות ביניהן: מבחינה אישית, כלכלית ואף חברתית. למרות שמדובר על סיטואציה שקשה לכולם ישנם מאפיינים שונים לכל מקרה ולכן צריכים בני הזוג שהחליטו להתגרש לשקול את היתרונות והחסרונות של כל אופציה ולבחור במתאימה ביותר.

החלטתם על גירושין עם עסק משותף? מהן האפשרויות שעומדות בפניכם?

כפי שציינו – במידה שבני הזוג מחליטים על גירושין עם עסק משותף, עומדות בפניהן מספר אפשרויות:

 החלטה אפשרית ראשונה – להמשיך לעבוד ביחד

העסק מצליח, מניב רווחים נאים וגורם לבני הזוג להרגיש טוב מבחינה רגשית שכן זה עסק שהם טיפחו בעצמם. המצב הגרוע ביותר שיכול לקרות לבני זוג שמתגרשים וממשיכים לעבוד יחד הוא שהם יגיעו לקריסה נפשית וכלכלית. אם אתם מאמינים שתצליחו לשמור על תקשורת שמכבדת זה את זו, שתעבדו באופן יעיל ושתצליחו לשמור על מצבכם הרגשי ואם אתם חשים שלמרות המחלוקות האישיות אתם יכולים לסמוך אחד על השני ולהפריד בין העסק ובין היחסים האישיים שלכם ייתכן מאוד שתצליחו לעשות זאת – לשמור על עצמכם ולהמשיך לעבוד בעסק.

*נקודה למחשבה: במידה שיש לכל אחד מכם אחריות נפרדת על תחומים שונים הדבר יסייע לכם, בניגוד לכך: במידה שאתם נוהגים לעבוד באופן צמוד מאוד הדבר יקשה עליכם. במידת הצורך ניתן לשקול עריכת שינויים בהתנהלות, תוכלו למשל למנות את אחד העובדים או מספר עובדים לתפקידים בעלי סמכות רבה או לחלק את התפקידים באופן שיאפשר לכם לעבוד כמה שיותר בנפרד.

החלטה אפשרית שנייה – למכור את העסק

במידה שאתם לא מעוניינים לעבוד יחד והעסק מצליח, תוכלו להחליט למכור את העסק. במקרים בהם בני הזוג רק מעוניינים להפריד כוחות ולהמשיך בחייהם עדיף לוותר על העסק כדי לשמור על הנפש. במידה שממשיכים לעבוד יחד ולסבול עלולים לגרום גם לפגיעה בערך של העסק. ההפסדים כלכליים יפגעו במצב הכלכלי של כל אחד מבני הזוג ויצרו תחושת כעס, מרמור ואשמה.

גירושין עם עסק משותף

במקרה שהחלטתם למכור את העסק עומדות בפניכם שתי אפשרויות – האפשרות הראשונה היא למכור את העסק לצד השני – כלומר לבן הזוג בעוד האפשרות השנייה היא להציע את העסק למכירה לצד שלישי. כדי למכור את העסק לצד ג' יהיה עליכם לקבל 3 החלטות:

  1. קביעת ערכו של העסק – כדי לדעת מהו שווי העסק יש להתחשב בנכסים, לרבות נכסי הקריירה והמוניטין, רישיונות מקצועיים, תארים או תעודות ובהיקף הפעילות. כמו כן, יש להתחשב בחובות – במידה שיש חובות הם ינוכו משווי העסק. במקרים בהם לא מצליחים לעמוד על שווי העסק יחד רצוי לפנות לגורם מקצועי. עורך דין שעובד גם כמגשר יוכל לעזור בהגעה להסכמה.
  2. מציאת רוכש – ניתן למצוא רוכשים פוטנציאליים על ידי הצגת העסק למכירה. מציאת רוכש באופן עצמאי יכולה לחסוך כספים אך לא תמיד יש זמן ואנרגיות להקדיש לכך, על אחת כמה וכמה כאשר נמצאים בתהליך גירושין עם עסק משותף שמורכב בפני עצמו ודורש מבני הזוג להשקיע הרבה זמן ומשאבים נפשיים.
  3. חלוקת רווחים – לאחר מכירת העסק מגיע שלב חלוקת הרווחים. במידה שישנו הסכם ממון שכולל את נושא העסק המשותף יש לחלק את הרווחים בהתאם להסכם. במקרה שאין הסכם ממון יש לחלק את הרווחים שווה בשווה. אופציה אחרת היא להסכים על חלוקה שונה בעת החתימה על גבי הסכם הגירושין.

חושדים שבן הזוג מבריח או מסתיר נכסים? הקפיאו את המצב

במקרים בהם אין אמון בין בני הזוג ועולה חשד למצב בו אחד מהצדדים עלול להבריח או להסתיר נכסים יש לפנות לעורך דין שמתמחה בדיני משפחה בהקדם האפשרי. חשוב לציין שמצבים אלו עלולים להתרחש כאשר אחד הצדדים מנהל את הכספים בעוד הצד השני פחות מודע למצב הכלכלי משום שהוא מטפל בנושאים אחרים. עורך דין מקצועי שמתמחה בדיני משפחה יבצע בדיקה מקיפה ובמידת הצורך לא יהסס להקפיא את המצב על ידי הגבלת פעילות בחשבונות המשותפים והוצאת צווי מניעה.

לקבל סיוע מעורך דין שמתמחה בדיני משפחה – כי עסקים ויחסים הם לא עסק קל

בכל מקרה שהוא – בין אם מחליטים להמשיך לנהל את העסק תוך שיתוף פעולה, למכור אם העסק לאחד מהצדדים או למכור את העסק לצד ג', רצוי להיעזר בעורך דין שמתמחה בדיני משפחה וילווה את הצדדים לאורך כל הדרך, לרבות הסוגיות האחרות של תהליך הגירושין. עורך דין מקצועי ואמין יוודא שהתהליך מתבצע באופן מסודר ותקין וישמור על הזכויות של שני הצדדים.