בעל לא משלם מזונות

הרבה נשים וילדים נאלצים להתמודד עם מקרים בהם הבעל או הגרוש לא עומדים בחובתם ולא משלמים את דמי המזונות כפי שהוסדר באמצעות הסכם גירושין. הסיבות להפרת ההסכם מגוונות ביותר, חלקן אפילו מוזרות. ברוב המקרים הגרושים מתחמקים מתשלום דמי המזונות למרות שמצבם הכלכלי מאפשר להם לעמוד בתשלומים. במקרים אחרים הגרושים נמצאים במצב כלכלי קשה ולא יכולים לעמוד בתשלומים.

לא משנה מהי הסיבה של הגרוש – בין אם הוא מתחמק מהתשלומים למרות שהוא מסוגל לעמוד בהם מבחינה כלכלית ובין אם הוא לא משלם בשל קושי לעמוד בתשלומים, ברור שהפרת ההסכם פוגעת באשה ובילדים מבחינה כלכלית ומבחינה נפשית ושככל שהזמן חולף הפגיעה רק מתגברת.

איך להתמודד עם גרוש שלא משלם דמי מזונות?

כדי לסייע לנשים ולילדיהן להתמודד עם המצב בו הגרוש לא מעביר את תשלום דמי המזונות, נקבעו שתי דרכים מרכזיות בהן ניתן לבחור כדי לקבל את הכספים. הדרך הראשונה היא לפנות אל המוסד לביטוח לאומי והאופציה השנייה היא לפנות אל ההוצאה לפועל. כדי להצליח לקבל את דמי המזונות חשוב מאוד לפנות אל עורך דין שמתמחה בדיני משפחה. להלן הסבר על שתי דרכי הפעולה בהן ניתן לנקוט:

אופציה ראשונה – פנייה אל הביטוח הלאומי

במידה שישנה זכות לקבלת דמי מזונות לאשה או לילדים או לשניהם, ניתן לפנות אל הביטוח הלאומי. תנאי הזכאות קובעים שדמי המזונות ישולמו לילד או לאישה שנולדו בישראל כאשר יש לילד או לאשה פסק דין למזונות והחייב היה תושב ישראל בעת מתן פסק הדין/ במהלך 24 חודשים לכל הפחות מתוך 48 חודשים בטרם מתן פסק הדין. תנאי נוסף הוא שהמשכרות של האישה מגיעה לגובה שמצוין בתקנות של הביטוח הלאומי. כמו כן, על האישה שלא להתגורר עם החייב באותו בית.

עמידה בתנאים תוביל לכך שהביטוח הלאומי ישלם לאשה סכום מסוים בכל חודש, סכום זה יחליף את דמי המזונות. הסכום שיועבר לאשה מהביטוח הלאומי יהיה בגובה של הסכום הכספי שנקבע בפסק הדין או בגובה של הסכום שנקבע בתקנות או בהסכם הגירושין לפי הסכום הנמוך מכולם. הסכום שנקבע בתקנות משתנה מתקופה לתקופה אך הוא גבוה משכר המינימום ונמוך מהשכר הממוצע. הביטוח הלאומי ישלים את הסכום עד לגובה של 75% מדמי המזונות שהאישה הייתה אמורה לקבל ובהתאם להגבלות. לצד פעולה זו, ינסה הביטוח הלאומי לקבל את כספי המזונות מהגרוש על ידי הליכי הוצאה לפועל – והיה והביטוח הלאומי מצליח לגבות סכום גבוה מהסכום ששולם על ידיו לאשה, האישה תקבל את ההפרש ואם הסכום שהמוסד הלאומי הצליח לגבות נמוך יותר מהסכום ששולם לאשה, יהיה על האישה לערוך בדיקה לזכאות להבטחת הכנסה. במקרה שהמוסד לביטוח לאומי לא מצליח לגבות מהגרוש את סכום המזונות המלא, תהיה האישה זכאית לגבות את ההפרש בעצמה, כדי לעשות זאת היא תצטרך לקבל מהביטוח הלאומי אישור לגביית ההפרשים.

אופציה שנייה – פנייה אל ההוצאה לפועל

גביית מזונות יכולה להתבצע גם דרך ההוצאה לפועל. קיימים שני מסלולים בהם ניתן לבחור כדי לקבל את הכספים – המסלול הראשון הוא מסלול גביה רגיל במסגרתו מנהלת האישה את תיק דמי המזונות באופן עצמאי או בעזרת עורך דין. במקרה זה יהיה עליה להחליט באילו הליכים לנקוט.

המסלול השני הוא מסלול מיוחד לגביית מזונות, במידה שהאישה בוחרת באופציה זו, יתנהל התהליך על ידי ההוצאה לפועל שתיזום ותנקוט בהליכים, במקרה זה האישה כמעט שלא תהיה מעורבת בתהליך.

לאחר שתיק המזונות יפתח, יתעדכן החוב של הגרוש מדי חודש ויצבור ריביות גבוהות במיוחד כאשר ההוצאה לפועל תוכל לנקוט בכל הליך בו תבחר, כמו למשל: מאסר, הוצאה של צו עיכוב יציאה מהארץ ועיקול נכסים. במקרה שהגרוש משלם לאשה חלק מהחוב, היא צריכה לעדכן את ההוצאה לפועל וההוצאה לפועל תפחית את החוב בהתאם.

במקרה שהבעל לא משלם דמי מזונות, חשוב מאוד לפנות אל עורך דין שמתמחה בדיני משפחה ולקבל ממנו ייעוץ מקצועי. עורך דין שמתמחה בתחום יוכל לסייע לאשה לבחור בדרך הטובה והמתאימה ביותר למקרה הספציפי אליו נקלעה.