יישוב סכסוכים במשפחה

בשנת 2016 נקבע כי בני זוג שמעוניינים לתבוע זה את זו בשל סכסוך משפחתי מחויבים לפנות אל  יחידות הסיוע שנמצאות ליד בית הדין הרבני או בית הדין לענייני משפחה ולהגיש בפניהם בקשה ליישוב הסכסוך. ממועד קביעת החוק לא יכולים בני הזוג לתבוע זה את זו בטרם הוגשה הבקשה ליישוב הסכסוך.

אחרי שמוגשת הבקשה ליישוב הסכסוך המשפחתי צריכים בני הזוג להמתין במשך תקופה במהלכה הם לא רשאים להגיש עוד תביעות או בקשות לבתי המשפט, אלא אם כן מדובר במקרה דחוף.

בהמשך, בני הזוג מוזמנים למפגשים ביחידות הסיוע, המפגשים אינם כרוכים בתשלום ובמהלכם מקבלים הצדדים מידע נרחב.

יש לציין שיחידות הסיוע נמצאות רק בסמוך לבתי הדין הרבניים, בשל כך חלה חובת הגשת הבקשה רק על יהודים.

מה המטרה של תהליך יישוב סכסוכים במשפחה?

מטרת תהליך יישוב סכסוכים במשפחה היא לעזור לבני זוג להגיע להסכמות בצורה נעימה ולהימנע מהגעה אל בית המשפט. יישוב סכסוכים במשפחה שנעשה בדרכי שלום עשוי להפחית את הפגיעה בבני הזוג ובילדים מבחינה רגשית ומבחינה כלכלית.

יישוב סכסוכים במשפחה

באילו מקרים מוגשת בקשה ליישוב סכסוכים במשפחה?

הגשת בקשה ליישוב סכסוכים במשפחה מוגשת במקרים הבאים:

  • סכסוכים עם בן/ בת זוג בהווה, סכסוכים בין בן/בת זוג לשעבר, סכסוכים בין בני זוג עם ילדים
  • נישואין וגירושין
  • דמי מזונות או מדור לאשה/ גבר או מזונות ילדים
  • יחסי ממון, לרבות תביעת רכוש או כסף בעילת קיום קשר זוגי (לא כולל תביעות ירושה)
  • עניינים שנוגעים לילדים משותפים, למעט תביעה להשבת ילד חטוף
  • אימהות או הורות למעט תביעה להורות. במקרים בהם אחת המחלוקות נסובה סביב שאלת ההורות, עשוי בית המשפט שלא למחוק את הבקשה ולדון בה בנוסף לדיון בנוגע להורות.

כיצד מתבצע הליך יישוב סכסוכים במשפחה?

תהליך יישוב סכסוכים במשפחה מתחיל בהגשת בקשה ליישוב סכסוכים במשפחה. לאחר הגשת הבקשה מתקיימות פגישות ביחידות הסיוע שנמצאות ליד בית המשפט, פגישות אלו נקראות בשם: "פגישות מהות". בני הזוג מחויבים להגיע ל-4 פגישות שניתנות ללא תשלום. במידה שאחד הצדדים לא הגיע לפגישה, עשוי בית המשפט להורות עליו לשאת בהוצאות ואף למחוק את בקשתו.

במהלך הפגישה הראשונה אליה מגיעים הצדדים ללא עורך דין, מקיימת יחידת הסיוע מפגש היכרות. כשמו – מטרת המפגש היא להכיר את בני הזוג, להבין מהם הסכסוכים ולחשוב יחדיו כיצד ניתן להגיע להסכמות. לאחר הפגישה הראשונה על הצדדים להגיע ל-3 פגישות נוספות, בחלק מהמקרים מדובר בפחות פגישות.

במהלך הפגישות מקבלים בני הזוג מידע בנוגע להליכים ולהשלכות המשפטיות של תהליך גירושין, מדובר בהשלכות כלכליות, רגשיות וחברתיות. בני הזוג מקבלים מידע בנוגע לדרכים באמצעותם ניתן ליישב את הסכסוכים, דרכים אלו יכולות להיות: קבלת ייעוץ מקצועי, הליכה לגישור, גירושין בהסכמה ושיתוף פעולה וקבלת טיפול זוגי או משפחתי, הטיפולים יכולים להינתן על ידי יחידת הסיוע כאשר בני הזוג יכולים לבצע את התהליך בו יבחרו גם באופן פרטי.

במהלך הפגישות יהיה ניסיון להגיע להסדרים זמניים בנושאים רלוונטיים, ביניהם: משמורת, הסדרי ראיה ומזונות למשך התקופה במהלכה לא ניתן להגיש תביעה. כדי לקבל את מלא המידע ולאפשר לבני הזוג לדבר בחופשיות ניתן לקיים את הפגישות ביחד או בנפרד, כמו כן, יכולה יחידת הסיוע לזמן לפגישות אנשים אחרים שיכולים לעזור בתהליך כל עוד בני הזוג אישרו את הגעתם. נוסף על כך, חייבת יחידת הסיוע לאפשר לבני הזוג לקבל ייעוץ מעורך דין בטרם יוחלט על לקיחת התחייבות משפטית.

עם סיומה של הפגישה האחרונה יקבלו בני הזוג המלצה בנוגע לאופן שעשוי להתאים להם לקיים את תהליך יישוב הסכסוכים. משלב זה צריכים הצדדים לקבל החלטה בנוגע לאופן בו הם מעוניינים ליישב את הסכסוכים ולהודיע על כך ליחידת הסיוע תוך 10 ימים, ההודעה תינתן על ידי מילוי טופס.

במידה שבני בזוג לא מעוניינים להמשיך בתהליך יישוב הסכסוכים עליהם להודיע על כך. אם בני הזוג מחליטים לפנות אל מטפל או מגשר עליהם לשלם על הטיפול. זוגות שזכאים לקבלת סיוע משפטי בתחומי מעמד אישי ומשפחה מהאגף לסיוע משפטי עשויים לקבל השתתפות בתשלום עבור קבלת טיפול אצל מגשר. במקרים בהם הפגישות סייעו לבני הזוג להגיע להסכמות, הרי שהתהליך מתקצר ובני הזוג יכולים לפנות אל בית המשפט ולקבל ממנו תוקף משפטי להסכם.

מה קורה במקרים בהם בני הזוג לא מעוניינים ליישב את הסכסוכים בכל דרך שהיא?

במקרים בהם הצדדים לא מצליחים להגיע להסכמות במסגרת ארבעת הפגישות ואינם מעוניינים להמשיך את תהליך יישוב הסכסוכים, רשאי בן הזוג שהגיש את הבקשה הראשונה ליישוב הסכסוכים להגיש תביעה לבית הדין הרבני או לבית הדין לענייני משפחה. את התביעה יוכל בן הזוג להגיש תוך 15 ימים מסיומה של התקופה בה עוכבו ההליכים.

במידה שהתביעה לא הוגשה בזמן או במקרה שהוגשה תביעה אך היא לא כללה את כל הנושאים הרלוונטיים, יכול בן הזוג האחר להגיש תביעה בנוגע לכל אותם עניינים שלא נכללו, את התביעה ניתן להגיש לבית הדין שמחזיק בסמכות לעסוק בעניינים בהם עוסקת התביעה.