הסכם ממון בין בני זוג

הסכמי ממון מסדירים את נושא הממון בין בני זוג. ההסכמים יכולים להיערך על ידי בני זוג נשואים או בני זוג שחיים יחדיו אך החליטו שלא להתחתן. הסכמים אלו הפכו להיות מקובלים ביותר במהלך השנים האחרונות, זאת למרות שהדעות בנוגע להסכם הממון שנויות במחלוקת. חלק מבני הזוג חשים שהסכם הממון פוגע בזוגיות, שכן גם אם מחליטים להתחתן וגם אם לא – לדעתם, המשמעות של הקשר הזוגי היא שבני הזוג חולקים בכל והסכם שקובע כיצד יחולק הרכוש במקרה של פרידה הופך את הקשר למנוכר ואף מטיל ספק בזוגיות. מנגד – סבורים זוגות אחרים שהסכם הממון דווקא מחזק את הקשר ומונע מצב בו אחד הצדדים יתחתן עם הצד השני או יחיה איתו בשל מצבו הכלכלי.

חוק הסכם ממון ומדוע כדאי לנסח הסכם ממון באופן פרטי?

עריכת הסכם ממון בין בני זוג מאפשרת לצדדים לקבוע בעצמם כיצד יחולק הרכוש במקרה שהם ייפרדו. במקרים שבני הזוג לא עורכים הסכם ממון בעצמם ונפרדים, מחולק הרכוש בהתאם לחוק יחסי הממון שקובע שבמקרה של פרידה יתחלק הרכוש המשותף באופן שווה בין בני הזוג. קביעה נוספת של חוק יחסי הממון היא שנכסים שהיו בבעלותו של אחד הצדדים לפני הנישואין ונכסים שהוא קיבל במתנה או בירושה בתקופת הנישואין אינם מתחלקים בין הצדדים.

חוק יחסי הממון לא תמיד מתאים לצרכים האישיים של הצדדים, לכן, ברוב המקרים עדיף להסדיר את נושא הרכוש באמצעות הסכם מסודר שנוסח ברגישות ולאחר הגעה להסכמות. רצוי שהסכם הממון ינוסח על ידי עורך דין שמתמחה בעריכת הסכמי ממון, הסכם מסוג זה עשוי להיטיב עם הצדדים יותר מהסכם שנוסח בהתאם לפסק דין.

הסכם ממון בין בני זוג

הסכם ממון – לא רק ענייני רכוש

הסכמי הממון מתרכזים בעיקר בנושא חלוקת הרכוש, ועדיין, כל הסכם שונה מהאחר משום שהוא תלוי בגורמים רבים, ביניהם: הזוגיות שיכולה להיות למשל "פרק ב'", אופיים של בני הזוג ועברם (במקרה שאחד מבני הזוג נכווה בעבר מבן זוג, בעיקר מבחינה כלכלית, הוא עשוי להגן על עצמו יותר מאדם שלא נכווה בעברו) ומאפיינים נוספים.

הסכם ממון יכול לכלול נושאים נוספים מלבד חלוקת הרכוש, נושאים אלו יכולים להיות למשל: משמורת ילדים, מזונות, חינוך ילדים ונושאים נוספים.

חשוב לציין שכדאי מאוד לנסח את ההסכם בעזרת עורך דין שמתמחה בדיני משפחה וגישור וצבר ניסיון רב בניסוח הסכמי ממון שונים. הסכם ממון טוב יצפה התרחשויות עתידיות, יהיה הגון ומדויק.

מי נותן אישור להסכם ממון ולמה האישור כל כך חשוב?

הסכם ממון שנערך לפני הנישואין יכול לקבל אישור מבית הדין הרבני, בית המשפט לענייני משפחה, רושם הנישואין או נוטריון, אך במקרה שבני הזוג כבר נישאו הם יכולים לאשר את הסכם הממון רק בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני. רק לאחר קבלת האישור יקבל ההסכם תוקף חוקי.

עצם העובדה שההסכם רשום בכתב וכולל את החתימות של בני הזוג יוצר התקשרות מחייבת כאשר מתן האישור מגורם שהוסמך לכך נותן לאישור חותמת משפטית רשמית.

קבלת אישור להסכם ממון חשובה ביותר שכן כדי לתת תוקף להסכם מוודא הגורם המוסמך שההסכם נערך על ידי בני הזוג ושהם חתמו עליו מרצונם ללא כפיה, פגיעה או הפעלת לחץ מכל סוג שהוא ושבני הזוג מבינים את התוכן של ההסכם, את המשמעות שלו ואת התוצאות המשפטיות שלו.

כדי לוודא שהצדדים מבינים את ההסכם, מקריא הגורם המוסמך את תכניו ומוודא שבני הזוג מבינים אותו לעומק. לפעמים ישאל הגורם המוסמך שאלות במטרה לבחון את ההבנה של הצדדים. הוראות המחוקק ניתנו כדי לוודא שההסכם שיערך בין בני הזוג יהיה הוגן, יהיה מותאם לתקנת הציבור ויהיה חוקי ולא מקפח. במקרה שההסכם לא עומד בתנאים הוא לא יקבל אישור.