הסכם הורות משותפת

הסכם הורות משותפת מסדיר את הזכויות והחובות של שני ההורים כלפי הילד. הסכם ההורות מתאים לזוגות נשואים, לפרטים המקיימים הורות משותפת, במסגרתה ההורים מגדלים את הילד ללא קיום קשר זוגי ביניהם וזוגות ידועים בציבור.

הרבה נשים שהגיעו לגיל בו הן מרגישות שהן מעוניינות להביא ילד וגברים שלא נמצאים בקשר זוגי יכולים לערוך הסכם הורות משותפת ובכך להפחית את החיכוכים והמחלוקות שעשויים להיווצר בעקבות גידול הילד המשותף.

למרות שהסכם הורות משותפת מתאים לכל זוג הורים שמעוניינים להביא ילד לעולם, ברוב המקרים ייערך ההסכם על ידי ידועים בציבור, הורים שמחליטים לגדל ילד בלי לקיים קשר זוגי וזוגות חד מיניים, הסיבה המרכזית לכך היא הצורך בבסיס משפטי חזק ויציב שגדל במקרים בהם הקשר לא ממוסד.

באמצעות ההסכם שמציב בראש ובראשונה את טובתו של הילד ומקובל על שני הצדדים, יכולים ההורים להיות רגועים, להסדיר את החובות והזכויות שלהם כלפי הילד ולהפריד בין הנושא הכלכלי ובין נושאים שקשורים לאורח החיים.

הסכם הורות משותפת

מה כולל הסכם הורות משותפת?

הסכם הורות משותפת צריך לכלול את הנושאים הבאים:

  • שם פרטי ושם משפחה – לפי חוק השמות, על כל אדם שרשום במרשם האוכלוסין בישראל לקבל שם פרטי ושם משפחה כאשר שם המשפחה הוא שם המשפחה של ההורים. בנוגע לשם המשפחה של הילד צריכים ההורים להגיע להסכמה.
  • משמורת – על ההורים להחליט ביניהם מי יקבל את המשמורת. כמו כן, יכולים ההורים להחליט על משמורת משותפת. חשוב לציין שלפי החוק, שני ההורים מהווים אפוטרופסים טבעיים כאשר האפוטרופסות כוללת את הזכות והחובה לספק מענה לכל הצרכים של הילד. בסעיף זה כדאי להחליט מי יהיה ההורה המשמורן במקרה שחלילה אחד ההורים נפטר.
  • הסדרי ראיה – משום שהילד יגור אצל אחד מההורים, יש לקבוע בהסכם מה יהיו הסדרי הראיה של ההורה אצלו הילד לא יתגורר.
  • מקום מגורים – על ההורים לקבל החלטה בנוגע למרחק בין מקום המגורים שלהם. לפעמים יכלול ההסכם גם החלטה בנוגע למקום המגורים או מה יקרה במצב בו יתבצע מעבר למקום מגורים אחר.
  • מזונות – יש לקבוע את גובה דמי המזונות והיקפם, את החובה לשלם דמי מדור, את הוצאות החינוך, את הוצאות הבריאות שלא נמצאים תחת כיסוי ביטוח הבריאות הממלכתי, את המיסים והוצאות נוספות. במקרה זה יש לציין גם את המועד בו התשלום יועבר ואת אופן העברתו באופן ברור וחד משמעי.

במקרה שההורים החליטו על משמורת משותפת והם מרוויחים שכר דומה, ייתכן שלא יהיה צורך להסדיר תשלום מזונות משום שההורים מגדלים את הילד יחד וחולקים את הזמן וההוצאות באופן שווה.

  • רכוש – ברוב ההסכמים נרשמים סעיפים שקובעים שרכוש הצדדים יופרד.
  • חינוך – על ההורים לקבל החלטות בנוגע לאופן החינוך של הילד, בין ההחלטות הללו יש להחליט האם הילד יקבל חינוך דתי או חלוני, באיזו מסגרת לימודית הוא ילמד ונושאים נוספים.
  • יישוב מחלוקות – הסכם טוב יצפה מחלוקות עתידיות שעשויות להתעורר, לכן רצוי לכלול בסכם מנגנון ליישוב מחלוקות. ההורים יכולים להחליט למשל שבמידה שהם לא יצליחו להגיע להסכמות בנושא כלשהו, הם יפנו לבעל מקצוע מסוים. כמו כן, כדאי להגיע להסכמות שנוגעות לדרך בה תכנס האשה להיריון, לבדיקות הגנטיות שיש לעבור ולהגיע להסכמות אחרות שנוגעות לתקופה של ההיריון.

מדוע חשוב לפנות אל עורך דין שמתמחה בדיני משפחה ועוסק בגישור משפחה?

הסכם הורות טוב יכלול את כל הנושאים שרלוונטיים לגידולו של הילד, יהיה מקיף, מפורט ומדויק ויצפה מחלוקות עתידיות. כדי לערוך הסכם הורות משותפת בצורה נכונה כדאי מאוד לפנות אל עורך דין שמתמחה בדיני משפחה ועוסק בגישור משפחה. עורך דין שניסח מגוון הסכמי הורות משותפת יוכל להתאים את ההסכם לצרכי ההורים ויקפיד להציב בראש ובראשונה את טובתו של הילד.