גישור גירושין — כל מה שיש לדעת על התהליך ועל שלביו

בשנת 2016 בחודש יולי נכנס לתוקף חוק גישור חובה, לפי החוק שמטרתו למנוע מבני זוג שמעוניינים להתגרש להגיע למלחמה בבית המשפט, על זוגות שאינם מצליחים להגיע להסכמה לנסות לקבל הסכמות באמצעות גישור גירושין.

לפני שהחוק נכנס לתוקף, היו זוגות רבים מפתיעים אחד את השני ומגישים תביעה לגירושין או לחילופין – מגיעים אל בית המשפט ופותחים בהליך גירושין.

חוק הגישור החדש לא מאפשר לאחד הצדדים להפתיע את הצד האחר עם תביעת גירושין וכל בני זוג שמעוניינים בגירושין ולא מגיעים להסכמות צריכים לעבור הליך גישור גירושין ולנסות להגיע להסכמות.

באמצעות החוק ניתן לגרום לבני הזוג לשוחח אחד עם השנייה, להקשיב ולתת כבוד תוך ניסיון להגיע לפשרות בעזרת מגשר מקצועי. כמו כן, מסייע החוק במניעת מצב בו בן או בת הזוג מופתעים מתביעת הגירושין וכתוצאה מכך מתמלאים בכעס ומעוניינים להיכנס למלחמה.

תהליך גישור גירושין יכול להתבצע בעזרת יחידות הסיוע שנמצאות ליד בתי המשפט. כמו כן, יוכלו בני הזוג לפנות למגשר גירושין ולעבור את התהליך באופן פרטי.

איך פועל תהליך הגישור?

כשבני זוג מגיעים לתהליך של גישור גירושין עליהם להיות מכוונים למטרה, להיות קשובים ולנהוג בסבלנות וסובלנות. חשוב מאוד שלא להגיע לתהליך עם תחושה של חוסר אונים ולדעת על אילו נושאים ניתן להתפשר ועל אילו נושאים לא ניתן להתפשר.

בני הזוג צריכים לפעול לטובת הילדים, לטובת עצמם ולהיות קשובים לעצמם. במידה שאחד הצדדים יתפשר על נושא שחשוב לו במיוחד, הוא עלול להתחרט על כך בהמשך ולכן עליו לדעת מתי לעמוד על שלו.

עניין חשוב נוסף הוא להפריד בין הצדדים הטכניים ובין הצדדים הרגשיים. ברור לכל שקשה מאוד לעשות זאת שכן מדובר על שני אנשים שחיו יחד ומגדלים ילדים משותפים, אך בני הזוג צריכים להתאמץ ולעשות את מירב המאמצים כדי ליצור את ההפרדה. בני הזוג יצליחו רק אם ידברו זה עם זו בפתיחות וכנות.

גישור גירושין

אבל איך זה עובד? מהם השלבים?

הגישור מתחיל בשיחת טלפון, בהתחלה יכולים בני הזוג או אחד מהם לדבר עם המגשר. השיחה יכולה להיות גם ללא ידיעתו של בן או בת הזוג. במהלך השיחה יש לספר למגשר על המצב הנוכחי באופן כללי. ברוב המקרים יעדיף המגשר להזמין את בני הזוג לפגישת התאמה כדי להבין טוב יותר את המקרה ולספק מידע בנוגע לתהליך, לרבות העלויות.

במסגרת הפגישה או השיחה נקבע מועד התחלת התהליך כאשר לפני שבני הזוג מתחילים לקיים את הפגישות הם חותמים על הסכם גישור. ההסכם מבטיח שתהליך הגישור יהיה חסוי ויתבצע בהתאם לחוק.

במרבית המקרים תתקיים הפגישה הראשונה יחד עם שני בני הזוג ולאחר ששניהם יגידו את דבריהם והמגשר יבין את מורכבות הסיטואציה, יצא כל אחד מבני הזוג בתורו וישאיר את הצד השני לבדו עם המגשר. כך ימשך התהליך.

במסגרת הפגישות המשותפות בין בני הזוג הם יוכלו לשוחח על העניינים שמהותיים עבורם ובמהלך הפגישות היחידות עם המגשר יוכל כל צד להגיד את דבריו בלי שהצד השני ידע על דבריו.

הנושאים המדוברים הינם: האינטרסים של בני הזוג, הנושאים המרכזיים עליהם יש לקבל החלטות, ביניהם: משמורת ילדים, מזונות, חלוקת רכוש, מקום מגורים ונושאים נוספים. כמו כן, יועלו פתרונות אפשריים וניסיונות להגיע להסכמות עד לכתיבת הסכם הגישור, הבנתו בצורה מעמיקה וחתימה של שני הצדדים.

השילוב בין השיחות הפרטיות ובין השיחות המשותפות יעניק למגשר תמונה מלאה של המצב, האינטרסים, הצרכים, המחשבות והרגשות ויאפשר לו להוביל את השיחות לנושאים המרכזיים.

המגשר ישאל שאלות ממוקדות, ישתמש בכלים שונים שרכש ויסייע לבני הזוג לקיים דו שיח פורה. לפעמים בני הזוג מצליחים לתקשר זה עם זו באופן שגורם להם להתרגש ולהתגעגע לזמנים טובים יותר, בחלק מהמקרים המצב גורם להם לשקול להישאר נשואים. כמובן שלמגשר אין אינטרס לא לכאן ולא לכאן ומטרתו לסייע לבני הזוג לקבל את ההחלטות הטובות ביותר עבורם.

במידה שהצדדים החליטו להתגרש עליהם לחתום על ההסכם. לאחר החתימה עליהם להציג את ההסכם בפני בית המשפט לענייני משפחה, לקבל חתימה של שופט ולשלם תשלום אגרה שעולה 753 ₪. תעודות הגירושין של הצדדים כלולות בסכום זה. לאחר מכן יש להגיע לבית הדין הרבני ולעבור טקס דתי.