הסכם חיים משותפים

הסכם חיים משותפים נקרא גם בשמות: הסכם ממון או הסכם זוגיות. המטרה של ההסכם היא להסדיר את הפן הכלכלי בין בני הזוג שמוגדרים כידועים בציבור – כלומר בני זוג שחיים יחד ואינם נשואים. נוסף על כך, מתאים הסכם חיים משותפים לזוגות חד מיניים.

הסכם חיים משותפים הוא הסכם חשוב ביותר שכן בלעדיו יאלצו בני הזוג, במקרה שהם יחליטו להיפרד, לחלק את הרכוש בהתאם להלכת השיתוף שקובעת שכל אחד מהצדדים יכול לדרוש את הרכוש של הצד השני ובמידה שצד אחד יצליח להציג הוכחה ברורה לכך שהאחר התכוון לשתף אותו ברכוש, הוא עשוי לקבל עליו זכויות.

סיטואציה בה אחד הצדדים דורש לקבל זכויות עבור נכס ששייך לצד האחר הינה בעייתית מאוד עבור שני הצדדים שכן הצד לו שייך הרכוש מעוניין להשאירו בחזקתו בעוד הצד השני שמעוניין גם ברכוש עשוי להישאר מקופח. תחושת הקיפוח המובנת נובעת מכך שהצד שלא מחזיק ברכוש בכל זאת תרם לקשר – אם לא במובן הכלכלי אז במובנים אחרים כמו למשל: ביצוע עבודות שונות בבית או טיפול בילדים.

באמצעות הסכם חיים משותפים ניתן להסדיר את המחלוקות כך שכל אחד מהצדדים ידע מראש איזה חלק ברכוש יישאר בבעלותו במקרה שהצדדים יחליטו להיפרד.

הסכם חיים משותפים – מה הוא כולל?

כשבני הזוג חותמים על הסכם חיים משותפים הם מצהירים על כך שהם ידועים בציבור וחיים יחדיו. בניגוד לזוגות נשואים, לא חייבים זוגות ידועים בציבור לפנות אל בית המשפט לענייני משפחה כדי לאשר את ההסכם ולהעניק לו תוקף משפטי. ידועים בציבור יכולים לחתום על ההסכם ולהסתפק בכך. במידה שבני הזוג מעוניינים להעניק להסכם אישור משפטי הם יכולים להציג את ההסכם בפני נוטריון או בפני בית המשפט לענייני משפחה כדי לקבל אישור.

חשוב לציין שהסכם החיים המשותפים מסדיר סוגיות נוספות ולא רק את נושא הרכוש. בני הזוג יכולים לכלול בהסכם נושאים נוספים שרלוונטיים לחייהם המשותפים, כמו למשל: מזונות, משמורת, זכויות כספיות, מגורי הילדים, חינוך הילדים, חסכונות ונושאים נוספים.

מכיוון שחשיבות הסכם החיים המשותפים כה גבוהה, רצוי לערוך אותו בעזרת עורך דין שמתמחה בדיני משפחה. כדאי לבחור בעורך דין משפחה שמתמחה בגישור בתחום. עורך דין שמתמחה בתחום ידע כיצד לנסח את הסכם החיים המשותפים בצורה מפורטת ויתאים את ההסכם לצרכים האישיים של בני הזוג. ככל שההסכם יהיה ברור יותר – כך יהיה ניתן למנוע מחלוקות בעתיד.

הסכם חיים משותפים

אישור הסכם חיים משותפים

במידה שבני הזוג מעוניינים לקבל את אישורו של בית המשפט, יבדוק הגורם המשפטי שמאשר את ההסכם שבני הזוג רצו לחתום עליו ומבינים את הכתוב בו ואת המשמעות שלו.

קבלת אישור משפטי עבור הסכם החיים המשותפים הינה חשובה ביותר משום שהסכם שקיבל אישור מבית המשפט או מנוטריון מאפשר בין היתר לידועים בציבור לקבל זכויות מגופים שונים, ביניהם – המוסד לביטוח לאומי.

האם ניתן לבטל הסכם חיים משותפים ומתי אפשר לשנות את ההסכם?

ניתן לבטל הסכם חיים משותפים במידה שישנה סיבה מוצדקת לכך ואם היא אכן קיימת יש להוכיח את קיומה. עילות הביטול יכולות להיות למשל: טענה שצד אחד הסתיר מהצד השני מידע חשוב שבמידה והיה ידוע לצד השני הוא לא היה מסכים לתנאי ההסכם ולא חותם עליו. כמו כן, ניתן לבטל הסכם חיים משותפים במידה שצד אחד הוכיח שהחתימה על ההסכם נכפתה עליו.

לאחר הגשת תביעה לביטול ההסכם, יבדוק בית המשפט את נסיבות המקרה והאם לצד שתבע את ביטול ההסכם יש הוכחה אמיתית ומוצדקת. חשוב לציין שפעמים רבות מחליט בית המשפט שאפשר לבטל רק את הסעיף בו התגלה הפגם ושיש לקיים את הסעיפים האחרים.

במקרים בהם השתנה מצבם של בני הזוג מבחינה אישית או כלכלית אפשר ואף רצוי לעדכן את הסכם החיים המשותפים. במידה שאכן חלו שינויים שרלוונטיים להסכם יש לבצע את השינוי בכתב ולצרף את החתימה של הצדדים. לאחר מכן על הצדדים להגיע אל נוטריון שיאמת את החתימות. ברוב המקרים לא יהיה ניתן לשנות את ההסכם כאשר רק אחד מבני הזוג מעוניין בכך, במקרים אלו חשוב לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין שמתמחה בדיני משפחה.