צוואה הדדית

"צוואה הדדית" היא צוואה שאינה נכתבת ע"י המוריש בלבד, הצוואה ההדדית גם לא מבטאת רק את רצונו האישי של המוריש אלא מהווה סוג של הסכם בין בני זוג. לפי ההסכם, לא יהיה ניתן להתייחס לצוואות באופן נפרד והן יתבססו זו על זו.

צוואה הדדית שונה מכל סוגי הצוואות האחרות בהן מכיר החוק הישראלי. האפשרות לערוך צוואה הדדית משותפת החלה מאוחר יחסית – בשנת 2005 ולאחר שהחוק תוקן.

צוואה הדדית – כללים מחייבים לעריכת הצוואה

ישנם מספר כללים מחייבים לצוואה ההדדית. לפי החוק, הצוואה ההדדית המשותפת מתייחסת לצוואה שנוסחה ע"י בני זוג שאינם חייבים להיות נשואים, כל עוד בני הזוג מקיימים קשר יציב לאורך זמן וכל עוד שני הצדדים מכירים בכך שהם נמצאים בזוגיות יציבה.

הצוואה יכולה להיות מנוסחת במסמך יחיד אותו כותבים בני הזוג או לחילופין – להיכתב בשני מסמכים נפרדים שמתייחסים ומתבססים אחד על השני.

אחד ההבדלים בין צוואה פרטית ובין צוואה הדדית הוא שבמקרה שעורך הצוואה הפרטית מעוניין לשנות או לבטל נושא מסוים, הוא יכול לעשות זאת בלי להציג נימוק לשינוי, בניגוד לכך – במקרה של צוואה משותפת, יהיה על הצד המעוניין בעריכת שינוי בצוואה לעדכן את שותפו בנוגע לרצונו בכתב. לאחר שבן הזוג קיבל את ההודעה בכתב, יתבטל התוקף של הצוואה המשותפת.

במקרה שאחד הצדדים שואף לבטל את הצוואה המשותפת לאחר שבן זוגו נפטר, יתחלק המקרה ל-2 מצבים:

מקרה ראשון – הצוואה עוד לא יצאה לפועל – במצב זה יוכל בן הזוג של הנפטר לסגת מהצוואה אך ההשלכות של הנסיגה יהיו שהוא ינושל מכל הטבה או סכום כספי שהוא. כמו כן, אחיו או ילדו, לא יהיו זכאים לקבל את הירושה בהתאם לכתוב בצוואה.

מקרה שני – הצוואה יצאה לפועל – במצב זה יאלץ בן הזוג להחזיר לעיזבון כל טובה או סכום כספי שהוא קיבל מהנפטר. אם לא ניתן לעשות זאת, יאלץ בן הזוג להחזיר לעיזבון סכום שזהה לסכום שקיבל במסגרת הצוואה.

צוואה הדדית

מהם היתרונות והחסרונות של צוואה הדדית?

היתרון המשמעותי של צוואה הדדית הוא שבני הזוג יכולים לקבל החלטות משותפות בנוגע לנכסים המשותפים שלהם ושהם מחליטים יחד למי יינתן כל נכס לאחר פטירתם.

חשוב לציין שפעמים רבות קשה לדעת איזה נכס שייך לכל אחד מבני הזוג וזוגות רבים שמנסים להוכיח שנכס מסוים שייך לצד כלשהו עלולים לפגוע בקשר הזוגי.

לצד היתרון הגדול של עריכת צוואה הדדית, יש להחלטה לערוך צוואה מסוג זה גם חסרונות. אחד החסרונות הוא שתמיד קיימת אפשרות שצד אחד יבקש שלא לקיים את תנאי הצוואה.

מקרה אחר שעלול להתרחש הוא שהיחסים יתערערו ויהיה קשה ואף בלתי ניתן להגדיר מראש מה יהיה השווי של כל הירושה, מצבים מסוג אלו עלולים לגרום לבני הזוג להגיע לבית המשפט ולהיכנס לתהליך משפטי מורכב וממושך.

חשיבות הפנייה אל עורך דין שמתמחה בדיני ירושה

במידה שבני זוג מעוניינים לערוך צוואה הדדית משותפת, מומלץ עבורם לפנות אל עורך דין שמתמחה בדיני ירושה וצבר ניסיון בעריכת צוואות הדדיות משותפות. עורך דין שמתמחה בתחום וצבר ניסיון נרחב בנושאים שונים, לרבות עריכת צוואות הדדיות מגוונות, יוכל לנסח את הצוואה באופן ברור וחד משמעי שיסייע במניעת התנערות עתידית של הצדדים.

צוואה ברורה תוכל למנוע הגעה אל בית המשפט וכניסה לתהליך ממושך ומתיש שיפגע בבני הזוג ובמידה שיש להם ילדים, בכל התא המשפחתי.

האם ניתן לתקוף צוואה הדדית?

כל צוואה ניתנת לתקיפה, לרבות צוואה הדדית. עילות לתקיפת הצוואה יכולות להיות: אונס, היעדר כשרות לצוות, תרמית, איום או השפעה שאינה הגונה. במקרה שאחד הצדדים שינה את הצוואה ההדדית שלא בהתאם לחוק, יהיה ניתן לתקוף את הצוואה.