תביעה למשמורת ילדים

אחת המחלוקות הגדולות שעשויות להתעורר בקרב זוגות שמחליטים להתגרש נוגעת לנושא משמורת ילדים, כלומר – מי יהיה ההורה המשמורן שהוא ההורה שמגדל את הילדים באופן קבוע ומי יהיה ההורה לו ייקבעו הסדרי ראיה. חשוב להדגיש שהמשמורת אינה משפיעה על האחריות הבסיסית של שני ההורים – האחריות לדאוג לצרכיו של הילד.

במקרים בהם ההורים לא מגיעים להסכמה בנוגע לנושא זה, יכול כל אחד מהצדדים להגיש תביעה למשמורת ילדים, את התביעה ניתן להגיש לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה. ידועים בציבור, בני זוג שנישאו שלא מאותה דת (רק אחד מהשניים יהודי) או בני זוג מאותו מין שנישאו, יכולים להגיש את התביעה רק לבית המשפט לענייני משפחה.

ההורה שמגיש את התביעה יכול לתבוע משמורת מלאה או משמורת משותפת. משמורת מלאה היא כשמה – משמורת בה יש הורה משמורן אחד בעוד ההורה האחר מקבל הסדרי ראיה שהם הזמנים בהם הוא יכול להיפגש עם הילד. משמורת משותפת היא משמורת בה שני ההורים מגדלים את הילד בהיקף שווה או דומה.

תביעה למשמורת ילדים

איך מתקבלת ההחלטה בנוגע למשמורת ילדים?

ברוב המקרים ניתנת משמורת הילדים לאם, שכן היא נתפסת בתור ההורה שמחזיק בזכות טבעית לכך, בעיקר במקרים בהם הילד בן 6 ומטה ("חזקת הגיל הרך").

מכיוון שבית המשפט נוהג לפסוק לטובת האם, צריך האב, במידה שהוא מעוניין לקבל את המשמורת, להגיש תביעה. במסגרת התביעה צריך האב לציין את הסיבות שבגללן האם לא ראויה לדעתו לקבל את המשמורת, אל סיבות אלו יש לצרף מסמכים שמצדיקים את הטענות ומהווים הוכחה לכך שהן נכונות.

לאחר שהאב מגיש את התביעה למשמורת ילדים, יכולה האם, אם היא מעוניינת, להגיש כתב הגנה שמסביר מדוע לדעתה על בית המשפט לדחות את התביעה של האב ולהעניק לה את המשמורת. כדי להצליח לקבל את המשמורת צריכה האם להפריך את אותן הטענות שהאב העלה בכתב התביעה.

הגשת כתב הגנה

במידה האב הגיש תביעה למשמורת ילדים והאם מעוניינת לקבל את המשמורת, עליה להגיש כתב הגנה לא מאוחר מ-30 יום לבית המשפט. במקרים מסוימים בהם ישנן סיבות הולמות לכך, תוכל האם לבקש מבית המשפט להאריך את מועד הגשת כתב ההגנה. במידה שכתב ההגנה לא הוגש תוך 30 יום ולא ניתן הסבר לכך, עשוי בית המשפט לקבל את חוסר התגובה כהסכמה בשתיקה ולקבוע שהמשמורת תינתן לאב.

חשוב לציין שבמקרה שהתביעה הוגשה שלא מטעמים טהורים – אלא כדי לחזק את הכוח של התובע מול הצד הנתבע, צריך הנתבע לציין את הדבר בכתב ההגנה ולהוסיף מסמך שיכול לאמת את טענתו. במקרים בהם בית המשפט סבור שהמניע להגשת תביעת המשמורת אינו כשר, הוא עשוי לדחות את התביעה.

תביעה למשמורת ילדים

עקרון טובת הילד ורצון הילד

השיקול המרכזי שמנחה את בית המשפט בנוגע לנושא המשמורת הוא עקרון טובת הילד, לפי עקרון זה, ההורה המשמורן יהיה ההורה שמסוגל לשמור על הבריאות הנפשית והפיזית של הילד כך שהילד יקבל מענה לכל צרכיו הגופניים והנפשיים.

מגיל 13-14 יכול בית המשפט להתחשב ברצונו של הילד ולקיים עמו שיחה בלשכה של השופט, ברוב המקרים השיחה תתקיים ללא הוריו של הילד. במהלך השיחה בודק השופט מהו רצונו של הילד, עד כמה הוא משוכנע בעצמו והאם הופעל עליו לחץ שגרם לו להגיד את דבריו. השופט יתייחס למקרים בהם הילד פשוט מעדיף הורה אחד על פני האחר או מתנגד בתוקף לחיות עם אחד ההורים. כמו כן, בודק השופט את גילו של הילד (ככל שגילו של הילד עולה – כך תעלה רמת החשיבות של דעתו), את יכולת השיפוט שלו ונסיבות נוספות. יש לציין שמתחת לגיל 13-14 רצונו של הילד כמעט שאינו נחשב.

בית המשפט יתעלם מרצונו של הילד במקרים בהם רצונו עלול לפגוע בו. כמו כן, עשוי בית המשפט להתעלם מרצונו של הילד במקרים בהם הוא סבור שדבריו של הילד לא תואמים את הרצון האמיתי שלו.

בדיקת מסוגלות הורית – מה זה אומר?

במצבים מסוימים בהם בית המשפט לא מצליח להכריע בנוגע לסוגיית ההורה המשמורן, מתקבלת ההכרעה בנוגע למשמורת ילדים באמצעות בדיקת מסוגלות הורית, בדיקה זו בוחנת את יכולתו של כל הורה לספק מענה עבור צרכיו של הילד, צרכים אלו כוללים: מקום מגורים הולם ושמירה על אורח חיים מאוזן ובריא.

בדיקת המסוגלות ההורית מתבצעת באמצעות עובדים סוציאליים ופסיכולוגים שבודקים את האישיות ואת המצב הכלכלי של כל אחד מההורים. נוסף על כך, בודקים בעלי המקצוע את נכונותו של כל צד לשמור על הקשר בין הילד ובין ההורה האחר ולשמר את הקשר בין הילד ובין בני המשפחה של ההורה השני. באמצעות מבדקים אלו יכול בית המשפט להחליט מי מההורים ראוי יותר לקבל את המשמורת.

חשיבות הפנייה אל עורך דין משפחה

משמורת ילדים היא נושא מורכב ורגיש ביותר שאינו נגמר אף פעם, שכן גם אם בית המשפט מקבל החלטה ופוסק לטובתו של אחד ההורים, ניתן לפתוח את הנושא מחדש במקרה שחל שינוי שמשפיע על טובתו של הילד.

במקרה שהורה מעוניין להגיש תביעה למשמורת ילדים או במקרה שהוגשה תביעה למשמורת ילדים כנגד אחד ההורים, חשוב מאוד לפנות אל עורך דין שמתמחה בדיני משפחה וצבר ניסיון בתחום. עורך דין שמתמחה בתחום יהיה בעל ניסיון נרחב וינהג ברגישות ומקצועיות.