תביעת אבהות

תביעת אהבות מוגשת לבית המשפט כדי לקבוע האם אדם מסוים הינו אביו של קטין. במידה שבית המשפט קובע כי האדם הוא אביו של הקטין, הרי שהפסיקה יכולה לשמש את אמו של הקטין ואת הקטין ולהקנות להם זכויות שונות אותן זכאי הקטין לקבל מאביו.

תביעת אבהות יש להגיש לבית המשפט לענייני משפחה, בעזרת עו"ד גירושין כאשר התובע יכול להיות הגבר, אמו של הקטין, אפוטרופוס שמונה על ידי בית המשפט או הקטין. לצורך הגנה על הקטין יש לקבל את חוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה.

איך ניתן לקבוע האם האדם הוא אביו של הקטין?

כדי לקבוע האם אדם הוא אביו של הקטין, יינתן לאדם צו לצורך עריכת בדיקת רקמות. הצו יינתן על ידי בית המשפט. כדי לערוך את בדיקת הרקמות, צריכים האם, הגבר והקטין להגיע לבדיקה. הבדיקה מתבצעת על ידי דגימת רוק או דגימת דם.

יש לציין שבית המשפט לא יורה על ביצוע הבדיקה במידה שישנו חשש לממזרות. במקרה שבית המשפט סבור שייתכן שישנו חשש לממזרות, יתבצע הבירור באופן זהיר ביותר ויסתמך על ראיות נסיבתיות ומשפטיות כדי למנוע מצב שהקטין יפגע.

בדיקת אבהות

מה קורה אם האדם מתגלה כאביו של הקטין?

הממצאים של בדיקת רקמות מדייקים ב-99% ולכן לא ניתן לערער עליהם. יהיה ניתן לערער על תוצאות הבדיקה רק במידה שהתובע יצליח להוכיח שהתוצאות שלה זויפו.

במידה שתוצאות בדיקת הרקמות מראות שהאדם הינו אביו של הקטין, יהיה על האב לשלם דמי מזונות עד שהקטין מגיע לגיל 18 או עד שהצעיר מסיים את תקופת השירות הצבאי. כמו כן, עשויה ההכרה באדם כאביו של הקטין לחייב אותו לקיים הסדרי ראייה. במקרה שהאב לא מסכים להימצא בקשר עם הקטין, עשוי בית המשפט להעלות את גובה דמי המזונות.

מה קורה אם האדם מסרב לבצע את הבדיקה?

עד לשנת 2008 לא היה בית המשפט רשאי לחייב גבר לבצע בדיקת אבהות. למרות זאת, במקרה שגבר סירב לבצע את הבדיקה, היה ניתן לקבוע לפעמים שהוא האב בשל הסירוב. בית המשפט רשאי להגיע למסקנה שכזו במקרה שהגבר לא סיפק הסבר לסירובו. ללא הסבר לגיטימי ניתן להסיק שהגבר מסתיר את העובדה שהוא האב.

בשנת 2008 שונה החוק בשל התיקון שחל על חוק המידע הגנטי. לפי חוק המידע הגנטי, רשאי בית המשפט לכפות על אדם לבצע בדיקת אבהות כל עוד מתקיימת עמידה בשני תנאים: התנאי הראשון הוא שישנו סיכוי סביר לכך שקיים קשר גנטי בין הילד והאדם והתנאי השני הוא שהאדם קיבל הזדמנות להתנגד לצו הבדיקה. יש לציין שבית המשפט רשאי להורות רק על ביצוע בדיקת אבהות שאינה פולשנית.

בדיקת אבהות

טובת הילד מול זכותו של הגבר

כאשר בית המשפט נדרש לקבל החלטה בנוגע לתביעת האבהות, עליו להתחשב בשתי זכויות שמנוגדות זו לזו. הזכות האחת היא הזכות של הילד לגלות את זהותו של אביו. מדובר בטובתו של הילד. הזכות השנייה היא הזכות של הגבר להחליט שהוא לא מעוניין לגלות האם הוא האב של הקטין. במקרים בהם הגבר לא מציג טיעונים מספקים, גוברת הזכות של הקטין לדעת מיהו אביו.

לדעת מיהו האב – זכותו של הילד

הוכחת האבהות מאפשרת לילד לדעת מיהו אביו, מדובר בידיעה שחיונית להתפתחות של הילד. מעבר לכך, יכולה הידיעה למנוע מהילד לקיים זוגיות עם קרובת משפחה בהמשך חייו.

במקרה שישנה הוכחה חד משמעית לכך שהגבר הינו אביו של הקטין, יוכל הקטין לקבל את הזכויות הכלכליות להן הוא זכאי מהאב. כמו כן, תוכל הידיעה לשנות את התפיסה של האב ולגרום לו לרצות להימצא בקשר עם הילד.

הוכחת האבהות יכולה כמובן להקשות על האב מבחינה כלכלית משום שבית המשפט עשוי לחייב אותו לשלם לא רק דמי מזונות מדי חודש, אלא גם לשלם רטרואקטיבית. סכומים אלו יכולים להצטבר ולהגיע לסכומים גבוהים ביותר. מעבר לזאת, במקרה שיוכח שהגבר הוא לא אביו הביולוגי של הקטין, לא בטוח שהוא יוכל לקבל את דמי המזונות ששולמו בחזרה.

בכל מקרה שהוא, יש לבדיקה יתרונות רבים עבור הגבר – במידה שיסתבר שהוא אביו של הקטין, הוא יוכל להתקרב אל הילד וליהנות מעצם היותו אב ובמידה שמסתבר שהוא לא האב הביולוגי של הקטין, הוא יוכל להמשיך בחייו.

אולי יעניין אתכם לקרוא על –