אילו זכויות לא תקבל אשה שבגדה?

לצערנו, הרבה מערכות יחסים שהחלו את דרכן כקשר אוהב ומכבד מוצאות את סופן בשל סיבות שונות. אחת הסיבות שעשויה להוביל לגירושין היא בגידה. במקרים בהם אחד הצדדים בוגד בצד האחר, הרי שהאמון נפגע בצורה חמורה ומעטות הפעמים בהן ניתן לשקם את ההריסות. נוסף על הפגיעה הרגשית, עשויות להיות לבגידה השלכות משפטיות, השלכות אלו מושפעות בין היתר מהערכאה שתדון במקרה.

2 ערכאות – גישות שונות: בית הדין הרבני מול בית המשפט לענייני משפחה

במדינת ישראל יש שתי ערכאות שמחזיקות בסמכות מקבילה לעסוק בנושאים שנוגעים לגירושין. הנושאים העיקריים שנוגעים לגירושין הינם: ענייני רכוש, משמורת ילדים ומזונות. ערכאות אלו הן בית הדין הרבני שהוא הערכאה הדתית ובית המשפט לענייני משפחה שהוא הערכאה האזרחית. במקרים רבים כאשר מתעוררים סכסוכים, מתחיל "מרוץ סמכויות". המשמעות של מרוץ הסמכויות הוא שבן הזוג הראשון שפותח את התיק יקבע איזו ערכאה תעסוק בסכסוך.

אילו זכויות לא תקבל אשה שבגדה?

ההשלכות המשפטיות של בגידה של גבר וההשלכות המשפטיות של בגידה של אשה

להלן הסבר על ההבדלים בין בגידה של אשה לבגידה של גבר וההשלכות של הבגידה:

  1. מזונות – ההלכה היהודית קובעת שהבעל מחויב לשלם מזונות לאשתו, מזונות אלו אינם קשורים למזונות הילדים. על הבעל לשלם מזונות לאשה במשך תקופת הנישואין. במקרים בהם האשה בגדה וישנן הוכחות לכך, עלולה הזכות למזונות להישלל ממנה. יש לציין שבמקרה שהבעל בגד באשתו, לא יוטלו עליו סנקציות – לא כספיות ולא בנוגע למזונות. חשוב לדעת שגם בית הדין הרבני וגם בית המשפט לענייני משפחה יכולים לעסוק בנושא המזונות.
  2. גירושין – בגידה יכולה לגרום לבית המשפט לחייב את הצד הבוגד בגירושין. במקרה שהבעל מציג הוכחה חד משמעית לכך שהאשה בגדה, רשאי בית הדין הרבני לחייב את האשה להתגרש. במקרה ההפוך – במצב בו הגבר בגד באשה והאשה מציגה הוכחה חד משמעית לכך, יכול הגבר לבקש ממנה מחילה ולטעון שהוא מעוניין לשקם את היחסים ולהגיע למצב של שלום בית. במקרה שבית הדין הרבני יאמין לדבריו של הבעל, הוא לא יורה על מתן גט. במקרה שהגבר בגד באשה מספר פעמים וגרם להשפלתה, עשוי בית המשפט לחייב אותו לתת גט.
  3. נישואין לגבר עימו התנהל רומן – לפי ההלכה, לא תוכל אשה שבגדה בבעלה להינשא שוב ברבנות – לא לגבר עימו התנהל הרומן ולא לבעלה. בניגוד לכך, כל עוד אין מניעה מבחינת ההלכה, יוכל גבר שבגד להינשא לאשה עימה נוהל הרומן לאחר הגירושין.
  4. משמורת – אשה שבגדה לא מאבדת את זכאותה להיות ההורה המשמורן. כמו כן, במקרה שהבעל בגד באשה, הוא לא יאבד את זכאותו להיות אפוטרופוס או הורה משמורן. נוסף על כך, לא תהיה כל השפעה לבגידתו על הסדרי הראייה.
  5. ענייני רכוש – עד לתקופה האחרונה לא הוטלו סנקציות כלכליות על נשים שבגדו בבעליהן. פעמים רבות ניסו הבעלים לאיים על הנשים ולטעון שהן לא יקבלו חלק מהרכוש המשותף במטרה לקבל תנאים טובים יותר. עד לתקופה האחרונה היו אלו איומים בלבד.

במהלך השנים האחרונות חלו שינויים בחוק. לפי פסק הדין נקבע כי אשה שבגדה בבעל תאבד את זכאותה לקבל 50% מהזכויות הסוציאליות שהוא צבר במהלך הנישואין. יש לציין שרק בית הדין הרבני נוהג להטיל סנקציות על רכוש על נשים שבגדו. נוסף על כך, עשויה אשה שבגדה לאבד את זכאותה לקבל את סכום הכתובה.

הסברה הרווחת היא שבית המשפט לענייני משפחה מיטיב עם נשים, לרבות מקרים בהם האשה בגדה. בשל סיבה זו, רצוי עבור אשה שבגדה בבעלה להקדים ולהגיש תביעה לבית המשפט לענייני משפחה בטרם יפנה בעלה אל בית הדין הרבני, שכפי שצוין מחמיר עם נשים שבגדו.