עורך דין משפחה – כיצד הוא עוזר לנו בחיים ואיך בוחרים אותו?

תחום דיני המשפחה הינו מסועף ומורכב ביותר, שכן הוא מכיל חוקים דתיים שנוגעים במעמדם האישי של תושבי ישראל ואזרחי ישראל לצד חוקים אזרחיים. מכיוון שדיני ההלכה היהודית שולטים בחוק, שונה מדינת ישראל מבחינה זו מכל המדינות האחרות בעולם.

עורך דין משפחה

באילו נושאים עוסקים דיני משפחה?

כפי שצוין – בניגוד לשאר מדינות העולם, משלבים דיני המשפחה בישראל בין החוק החילוני והדתי, ולכן, בין היתר, מדובר על תחום מורכב ביותר.

דיני המשפחה כוללים מגוון נושאים רגישים, ביניהם: גירושין, נישואין, פונדקאות, אפוטרופסות, אהבות, אימוץ, ירושה ונושאים נוספים. מכיוון שהדין כה מורכב, הוחלט להקים בישראל שתי ערכאות שיפוט – בית דין דתי ובית משפט לענייני משפחה. בית הדין הדתי עוסק בסוגיות שנוגעות למשפחה ופועל בהתאם להלכה ובית המשפט לענייני משפחה עוסק בסוגיות שנוגעות למשפחה בהתאם למשפט האזרחי.

מכל האמור לעיל ניתן להבין שכאשר זקוקים לייעוץ באחד מהתחומים בהם עוסקים דיני המשפחה, יש צורך בעורך דין שמתמחה בדיני משפחה ושולט היטב בדין האזרחי ובדין הדתי. עו"ד משפחה יכיר את החוק על בוריו. נוסף על כך, צריך עורך הדין לייצג את לקוחותיו בשני בתי המשפט, שכן לכל ערכאה יש את תחומי העיסוק שלה.

דיני משפחה – עולם מורכב שדורש ידע מקצועי נרחב

כל התחומים בהם עוסק עולם המשפט מצריכים ידע מקצועי וספציפי שאין לרוב האנשים. כאשר מדובר על דיני משפחה שמשלבים בין החוק הדתי ובין החוק האזרחי, הרי שהמצב הופך להיות מורכב עוד יותר. בשל סיבה זו, זקוקים אנשים שמתמודדים עם בעיות משפטיות שנוגעות לדיני משפחה, לעורך דין משפחה מקצועי ובעל ניסיון.

עורך דין שמתמחה בדיני משפחה יבחן את המקרה המדובר, ימליץ ללקוח על דרכי הפעולה האפשריות ויערוך חוזים ברורים וחד משמעיים שלא יהיה ניתן לפרש בדרכים שונות. כמו כן, יצליח עורך הדין למקסם את הזכויות של הלקוח.

עורך דין משפחה - כיצד הוא עוזר לנו בחיים ואיך בוחרים אותו?

9 טיפים חשובים לבחירת עורך דין משפחה:

מכיוון שמספרם של עורכי הדין הפעילים בישראל גבוה, ומשום שדיני משפחה עוסקים בנושאים רגישים, אישיים ומורכבים, חשוב מאוד לבחון את בעלי המקצוע היטב. 9 הטיפים הבאים יוכלו לסייע בבחירת עו"ד משפחה מתאים:

  1. התמחות בדיני משפחה – כשמדובר בסוגיות שנוגעות לענייני משפחה יש בראש ובראשונה לבחור בעורך דין שמתמחה בדיני משפחה. במידה ש"מתפתים" ובוחרים בחבר שעוסק בעריכת דין אך אינו מתמחה בדיני משפחה או במידה שבוחרים בעורך דין שעוסק בתחומים רבים, הרי שהמטרה מתפספסת. רק עורך דין משפחה יכיר את החוק בצורה מקיפה. לבחירה בעורך דין שאינו מתמחה אך ורק בדיני משפחה עלולות להיות השלכות קשות.
  2. עורך דין מוסמך – יש לפנות אל עורך דין שקיבל הסמכה מלשכת עורכי הדין בישראל.
  3. ותק, ניסיון וזמינות – עו"ד משפחה, עוסק בתחום מזה שנים רבות וסייע למגוון לקוחות, יקבל ברוב המקרים עדיפות על פני עורך דין חסר ניסיון או בעל ניסיון מועט בתחום. לצד הוותק והניסיון של עורך הדין, חשוב לוודא שהוא זמין ללקוח. במקרים רבים צריכים עורכי דין מנוסים לטפל בתיקים רבים והדבר בא על חשבון הזמינות שלהם, בשל סיבה זו, כדאי לפעמים לבחור בעורך דין עם פחות ניסיון אך עם זמינות גבוהה יותר. ניתן להבין שלכל בחירה יש יתרונות וחסרונות.
  4. עורך דין משפחה שעוסק גם בגישור משפחתי – במקרים רבים, כמו למשל: במקרה של גירושין, רצוי ביותר להיעזר בעורך דין משפחה או עורך דין גירושין שמתמחה גם בגישור משפחתי. עורך דין שמתמחה גם בגישור יסייע ללקוחותיו לפתור קונפליקטים ולהגיע להסכמות בדרכי שלום. במקרה של גירושין, עשויה ההגעה להסכמות לזרז את תהליך הגירושין בצורה ניכרת.
    עו"ד משפחה
  5. ניהול תיק – במקרה שמגיעים לפגישת יעוץ עם מנהל של משרד עורכי דין, חשוב מאוד לוודא מי יהיה עורך הדין שיטפל בתיק. לפעמים מנהל המשרד יוצר רושם טוב אך בסופו של דבר התיק עובר לטיפולו של עורך דין חסר ניסיון. במידה שמנהל המשרד שיצר רושם טוב יטפל בתיק – הרי שאין כל בעיה, אך אם מסתבר שעורך הדין שיטפל בתיק חסר ניסיון, יש להיפגש איתו ולהתרשם ממנו או כמובן לפנות אל משרד אחר.
  6. כימיה – כימיה היא פרמטר חשוב מאוד, בעיקר כאשר מדובר בדיני משפחה שעוסקים בנושאים רגישים ומורכבים. במהלך הפגישה עם עורך הדין יש לבדוק האם הוא מעניק יחס אישי ואנושי, האם ישנה כימיה והאם עורך הדין מעניק תחושה שניתן לסמוך עליו.
  7. עורך דין מעודכן – עולם המשפט עובר שינויים מדי תקופה ולכן חשוב לוודא שעורך הדין הנבחר מתעדכן באופן שוטף בכל הנוגע לעולם המשפט וכמובן – לתחום דיני המשפחה.
  8. מחיר – רצוי לפנות למספר עורכי דין שמתמחים בדיני משפחה, לקיים עמם פגישות, להתרשם מהם ולקבל מידע בנוגע לתעריפים שלהם. חשוב להיזהר מעורכי דין שמציעים מחיר נמוך בצורה משמעותית שכן עורכי הדין הללו עשויים להיות חסרי ניסיון או לבצע את עבודתם באופן לקוי. במהלך הפגישות עם עורכי הדין יש לקבל מידע בנוגע לשכר הטרחה, זמן התשלום, אופן התשלום ותשלומים נוספים.
  9. השוואת הבטחות – כדאי לבדוק מספר עורכי דין גם כדי להשוות בין ההבטחות שלהם. חשוב מאוד לנסות לזהות עורכי דין שרק מבטיחים הבטחות. יש לבחון האם עורכי הדין מעשיים ומדברים באופן רציונאלי.

לא פשוט לבחור עורך דין משפחה, אך בעזרת הטיפים, הפעלת שיקול דעת והקשבה לאינטואיציה ניתן לבצע בחירה נכונה ולהגדיל את סיכויי ההצלחה.

נושאים נוספים לקריאה: