הסכם גירושין – סיום החיים הזוגיים

הסכם גירושין הינו חוזה שמסיים את חיי הזוגיות, מדובר על דרך משפטית שמטרתה לנהל את תהליך הגירושין.

חקיקת חוק הגישור מחייבת את כל בני הזוג הנשואים שמעוניינים להתגרש לבצע גישור גירושין לפני שהם נוקטים בהליכים משפטיים. במקרים בהם גישור הגירושין מצליח, מסתיימים הגירושין במהירות ומפחיתים את העלויות בצורה ניכרת שכן ניתן ליישב את המחלוקות במספר פגישות ולא לשלם שכר טרחה, תשלומי אגרות, ערעורים ושירותי שליחים. כמו כן, מסייע תהליך הגישור בהפחתת הכאב הרגשי שכן קיום הדיונים בבית המשפט דורש משאבים נפשיים רבים, עלול להמשך זמן רב ועשוי לפגוע בצורה קשה בילדים וביחסים בין בני הזוג. הגישור המהיר מאפשר דו שיח ישיר שמקל על התהליך ומוביל להבנה ולהסכמות.

מה כולל הסכם גירושין?

הסכם גירושין

הסכם הגירושין צריך להיות מותאם למקרה ומנוסח בצורה ברורה וחד משמעית כך שלא ייווצרו ספקות בנוגע לנושאים בהם ההסכם עוסק. כדי שההסכם יהיה מנוסח כראוי חשוב לפנות אל עורך דין גירושין שצבר וותק וניסיון. המטרה של הסכם הגירושין היא להגן על הצדדים ולמנוע מחלוקות בהמשך. רוב הסכמי הגירושין עוסקים בנושאים: משמורת ילדים והסדרי ראיה, מזונות ילדים וחלוקת רכוש. להלן הסבר קצר על כל אחד מהנושאים המרכזיים:

משמורת ילדים והסדרי ראיה: משמורת הילדים יכולה להינתן לאחד הצדדים או להיות משמורת משותפת. במקרה שניתנת משמורת מלאה לאחד מהצדדים, יגדל הצד המשמורן את הילדים ולצד השני ייקבעו המועדים בהם הוא יראה את ילדיו (סופי שבוע, ימי חול, חגים, אירועים, חופשות ומועדים נוספים). במקרה שהצדדים מחליטים שהמשמורת תהיה משותפת, תחולק המשמורת בין שניהם באופן שווה.

מזונות ילדים: בהתאמה להחלטות בנוגע למשמורת ייקבע סכום דמי המזונות שישולמו לצד שהילדים נמצאים במשמורתו. סכום זה מושפע מגיל הילדים, הבדלי השכר בין הצדדים וזמני השהות אצל ההורים. סכום מזונות הילדים צריך להיות מפורט ולכלול את גובה התשלום שיינתן מדי חודש, המועד בו הוא יועבר והאופן בו הוא יועבר. במקרים בהם המשמורת משותפת מתחלקת העלות הכלכלית בין שני הצדדים.

חלוקת רכוש: חלוקת הרכוש בין בני הזוג כוללת נכסים משותפים שונים, ביניהם: מקרקעין, מיטלטלין, מוניטין עסקי ונכסים עסקיים, קופות גמל, מניות, פנסיה וחסכונות. יש לציין שבמקרה של רכוש משותף (רכוש שנצבר על ידי שני בני הזוג) גם אם נכס מקרקעין נרשם על אחד מהצדדים הנכס מתחלק בין השניים באופן שווה. בניגוד לכך, נכסים שלא הושגו יחד לא מתחלקים באופן שווה.

נכסים שהיו ברשות בני הזוג מלפני הנישואין לא מתחלקים ביניהם באופן שווה וכל אחד מהצדדים מקבל את הנכסים שהיו ברשותו לפני הנישואין. במקרים בהם אחד הצדדים קיבל ירושה או מתנה לא יתחלקו הירושה או המתנה באופן שווה, האחרונים כן יתחלקו באופן שווה במידה שקיימת הוכחה לכך שבן הזוג שמחזיק בהם התכוון לשתף אותם עם הצד השני.

הסכם גירושין

הסכם גירושין – קבלת אישור מבית המשפט

לאחר שהסכם הגירושין מקבל אישור מבית הדין הרבני או מבית המשפט לענייני משפחה הוא הופך להסכם בתוקף. כדי לקבל את האישור יש להגיש בקשה ולאחר שהבקשה הוגשה לבית המשפט ייקבע המועד לדיון.

במהלך הדיון יכול השופט לפנות אל בני הזוג, לשאול שאלות ואף לערוך תיקונים בהסכם. כדי למנוע מצבים בהם בית המשפט מבצע שינויים בהסכם כדאי לפנות אל עורך דין גירושין מקצועי ובעל ניסיון שינסח את ההסכם כך שהוא יהיה מנוסח באופן יסודי, ברור וחד משמעי.

ביטול הסכם גירושין – האם זה אפשרי?

למרות שבית המשפט מקפיד לכבד הסכמים, ישנם מקרים חריגים. בחלק מהמקרים אפשר לבטל את הסכם הגירושין, מקרים אלו כוללים מצבים בהם ישנה הוכחה לכך שההסכם אינו תקין או במקרה שחלו נסיבות שקבועות בחוק החוזים ומאפשרות את ביטול ההסכם.

דוגמאות למצבים בהם ניתן לבטל את ההסכם יכולות להיות למשל: מקרים בהם אחד הצדדים מגיש תביעה ומנמק את פנייתו בכך שבן הזוג ניצל את המצוקה שלו, כפה עליו לחתום על גבי החוזה או הטעה אותו. חשוב להדגיש שברוב המקרים ההסכם לא עובר שינויים ולא ניתן לבטלו.

במקרים בהם התביעה מוגשת לצורך תיקון בנושא דמי מזונות לילדים, עשוי בית המשפט לערוך שינויים, בעיקר במקרים בהם התביעה מוגשת במטרה להגדיל את סכום די המזונות. הסיבה לכך היא שהילדים אינם שותפים להסכם ולא מחויבים אליו.

מידע נוסף לקריאה: