כפיית גירושין / כפיית גט

במקרים בהם בני הזוג חפצים בגירושין ומסכימים על כך קל לסיים את הקשר, להסדיר את הסכם הגירושין ולקבל גט, אך במקרים בהם צד אחד מעוניין להתגרש בעוד האחר אינו מוכן לתת את הגט יש לפנות אל בית המשפט כך שהדיינים יקבלו את ההחלטות בנוגע לגירושין. יש לציין שניתן לפנות אל בית המשפט רק לאחר שבוצעו ניסיונות גישור.

הדיונים בנוגע לסירוב גט עלולים להתברר כקשים ביותר, סרבני גט הופכים את התהליך למורכב, מעכבים את מתן הגט וגורמים לכך שהגירושין לא מתקיימים והצד השני – שמעוניין להתגרש לא יכול להמשיך בחייו. קראו עוד על – סרבנות גט.

ניתן לסווג את סרבני הגט ל-2 סוגים: את הסוג הראשון והנפוץ יותר ניתן לכנות בשם: "סרבן סחטן" – אותו סרבן מסרב לתת את הגט ומתנה את נתינתו בקבלת כספים שלא מגיעים לו. את הסוג השני של הסרבנים ניתן לכנות בשם: "סרבנים אידיאולוגיים", סרבנים אלו לא מסכימים לתת לבן או לבת הזוג גט משום שקול כלשהו אינו מאשר להם להתגרש – ניתן להבין ששני סוגי הסרבנים מסבכים את התהליך בצורה משמעותית ושיש להתגונן ולטפל בכל סוג בדרך אחרת.

כפיית גט

עילות לגירושין – מתי רשאי בית המשפט להורות על כפיית גט/כפיית גירושין?

למרות שקבלת גט דורשת את הסכמתם של שני הצדדים ישנם מקרים בהם רשאי בית הדין הרבני לכפות על הבעל לתת את הגט. מקרים אלו דורשים הוכחה של נסיבות מסוימות, להלן עילות הגירושין המרכזיות:

  1. אי קיום יחסי מין – חוסר יכולת או סירוב של אחד מבני הזוג לקיים יחסי מין. במידה שהאישה מצליחה להוכיח לבית המשפט שהבעל לא מסוגל לקיים עמה יחסי מין בשל סיבה שלא הייתה ידועה לה לפני הנישואין, חייב הבעל לתת לה גט.
  2. בעיית פוריות – במידה שלאחר מהצדדים יש בעיית פוריות וניתן להוכיח שחוסר היכולת להביא ילדים נובע מכך, חייב הצד המסרב לתת גט.
  3. סירוב מתן מזונות אישה – אחת מהחובות של הבעל היא לשמור על רמת החיים של אשתו (רמת החיים לה היא רגילה מהתקופה שקדמה לנישואין). במידה שהבעל לא דואג לרמת חייה, לרבות מזונותיה עשוי בית המשפט לחייב את הבעל במתן גט. יש לציין שחיוב הגט לא מתבצע מיד וברוב המקרים בית המשפט יחייב את הבעל במזונות ורק אם הוא לא ישלם עבורם האישה תוכל להגיש את התביעה. לאחר הגשת התביעה יבחן בית המשפט את הסיבה לאי התשלום, במידה שלא קיימת סיבה מוצדקת הוא יהיה רשאי לכפות את הגט. במידה שישנה סיבה מוצדקת יוכל בית המשפט לחייב את הבעל בכפיית גט בלבד או בעצם, בכפיית גירושין.
  4. מומים – במידה שמומים נפשיים או פיזיים מונעים מהצד הבריא לקיים עם הצד החולה יחסי מין ואותם מומים לא היו ידועים לצד שמעוניין להתגרש, עליו להוכיח שלא היה מודע לקיומם של המומים בטרם הנישואין או שמצבו של בן הזוג החמיר.
  5. בגידה – במידה שהצד שמעוניין להתגרש מוכיח שהצד השני קיים יחסי מין עם אדם אחר, רשאי בית המשפט לחייב את הצד הבוגד בכפיית גט.
  6. אלימות, צניעות, עברה על הדת היהודית ודת משה – במידה שאחד הצדדים פגע בבן או בבת הזוג באופן מילולי או פיזי וגרם לצד הנפגע לעזוב את הבית, רשאי בית הדין להורות לצד המסרב שביצע את הפגיעה לתת גט.

כמו כן, רשאי בית המשפט לפסוק על מתן גט במקרה שהאישה לא התלבשה באופן צנוע או במקרה של השפלה פומבית, במקרים אלו צריך לבחון האם מדובר על התנהגות שגרתית שמתבצעת בכוונה. מקרים אחרים בהם רשאי בית המשפט להורות על כפיית גט וכפיית גירושין הינם מצבים בהם אחד הצדדים גורם לצד השני לעבור באופן מכוון על החוקים של הדת היהודית בעוד הצד השני מעוניין לקיים אותם.

כפיית גירושין

סנקציות בגין סירוב מתן גט

במקרים בהם הוכחה סיבה לגירושין רשאי בית המשפט להטיל סנקציות על הצד המסרב. בית הדין רשאי להורות על הסנקציות הבאות: הגבלה של קבלת דרכון, הגבלת יציאה מהארץ, מניעת אחזקה ברישיון נהיגה, מניעת האפשרות להחזיק או לפתוח חשבון בנק ולמשוך צ'קים, מניעת עיסוק במקצועות שונים, תפיסת נכס ואף כפיית מאסר.

אז מה עושים עם הצד המסרב? איך יוצאים מהקשר החונק הזה?

להלן 4 עצות חשובות שיסייעו במקרים בהם בן או בת הזוג מסרבים לתת גט:

  1. פנו אל עורך דין גירושין שצבר וותק וניסיון, באמצעות עורך הדין תוכלו להגיש תביעת גירושין מנומקת שמכילה את כל הסיבות שבגללן אתם מעוניינים להתגרש. הציגו את ניסיונותיכם להגיע למצב של שלום בית במידה שאכן ניסיתם לעשות זאת (לפי החוק חובה לפנות לגישור גירושין לפני הגשת תביעת גירושין). תביעת גירושין מפורטת ומנומקת שמכילה מסמכים רלוונטיים שהושגו באופן חוקי תפגין רצינות.
  2. במידה שהצד השני באמת מעוניין בשלום בית אך אתם מעוניינים להשיג גט, עליכם לשכנע את בית המשפט בכך שניסיתם לחיות יחד אך הגעתם למסקנה שלא ניתן לקיים את הנישואין. השתמשו בכמה שיותר הסברים ונימוקים שיבהירו שאכן ניסיתם להגיע לשלום בית אך שאינכם רואים עתיד לנישואין. הסיבות יכולות להיות: הימורים, בגידה, התמכרות לאלכוהול וסיבות נוספות שפורטו לפני כן על מנת שבית המשפט יחליט על כפיית גט/כפיית גירושין.
  3. במידה שהצלחתם לקבל פסק דין מבית המשפט ולפיו אתם רשאים להתגרש נסו לקבוע את המועד לקבלת הגט בהקדם האפשרי – אפילו לאותו היום בו קיבלתם את האישור, בצורה זו תוכלו להפחית את הסיכוי לכך שבן הזוג יתחרט.
  4. במקרה שמדובר על אישה, חובתו של הבעל לפרנס אותה, בעיקר במקרים בהם מדובר על אישה שמרוויחה סכומים נמוכים או אינה עובדת. במקרה שבית המשפט יפסוק על מזונות גבוהים תוכל האישה להתגרש בהקדם ואף לדרוש מזונות גבוהים עוד יותר במקרה שהבעל ממשיך לסרב. העילה להעלאת המזונות נובעת בין היתר מהסיבה שסירוב מתן הגט מונע מהאישה להינשא לאדם אחר, בלא מעט מקרים גורמת העלאת הדרישה הכספית לגירושין מהירים יותר.