מה זה גישור משפחתי?

בני המשפחה הם האנשים הקרובים ביותר, אך לפעמים, דווקא בשל סיבה זו עלולים להיווצר חיכוכים גדולים שהופכים למשקעים כבדים ופוגעים בקשר המשפחתי. הסכסוכים יכולים לסוב סביב נושאים שונים, לעיתים מחליטים בני המשפחה להתרחק זה מזה ככל אשר ניתן, ברוב המקרים הניתוק גורם לכאב וסבל אך בעזרת הרבה רצון טוב וסיוע של גורם מקצועי בדמותו של מגשר ניתן להצליח לגשר על המחלוקות ולתקן את הקרעים שנוצרו במשפחה.

על גישור משפחתי – באילו מקרים התהליך יכול לעזור?

באמצעות תהליך של גישור משפחתי אפשר לפתור בעיות נקודתיות באופן יעיל ומהיר. הגישור אינו טיפול פסיכולוגי – הוא הרבה יותר ממוקד ומהיר שכן הוא נמשך מספר שבועות או ימים וכולל בסך הכל 10 שעות בממוצע. יתרון נוסף של הגישור המשפחתי הוא זמינותו שכן לא צריך להמתין זמן רב ולפעמים ניתן לקבוע את מועד הפגישה לאותו שבוע או אפילו לאותו יום.

חשוב לציין שגם טיפול פסיכולוגי יכול לסייע למשפחות מסוימות, אך במקרים בהם בני המשפחה מעוניינים לפתור בעיות במהירות ייתכן שעדיף להם לפנות לגישור משפחתי. כמו כן, הגישור המשפחתי חוסך לבני המשפחה את הצורך לערב בתי משפט ועורכי דין.

במהלך הפגישות עם המגשר, מתנהל דיון חופשי, מכבד וכנה שנוגע לסכסוכים כאשר המגשר מסייע לבני המשפחה לפתור את הבעיות. הגישור המשפחתי יכול לסייע במקרים רבים, נציין מספר מקרים מרכזיים בהם ניתן וכדאי לפנות למגשר משפחתי:

  • סכסוכים בנוגע לרכוש וירושות – מקרים בהם נוצרים סכסוכים בנוגע לנכסים, רכוש, צוואות וירושות. לצערנו הסכסוכים מתעוררים במשפחות רבות. מגשר מקצועי יכול לעזור לבני המשפחה ליישב את המחלוקות.
  • גישור גירושין – מקרים בהם בני הזוג מעוניינים להתגרש וצריכים להגיע להסכמות כדי לגבש הסכם נישואין. יש לציין שבשנת 2016 נחקק חוק הגישור שקובע שבני זוג חייבים לעבור גישור גירושין בטרם הם מגיעים לבית המשפט. באמצעות גישור גירושין ניתן לגבש את ההסכם ולכלול בו את כל הסעיפים החשובים שעשויים לעורר מחלוקות, ביניהם: מזונות, הסדרי ראיה, משמורת ילדים, חלוקת רכוש ונושאים נוספים.
  • גישור גרושים – בני זוג שעברו את תהליך הגירושין עשויים שלא להסכים על נושאים מסוימים, זאת למרות שהסכם הגירושין כבר נוסח. המחלוקות בנוגע לאופן גידול הילדים עלולות לעורר קשיים רבים. בעזרת מגשר משפחתי ניתן ליישב את המחלוקות ולשמור על הילדים שעלולים להיפגע מאוד מתוצאות הסכסוכים.
  • גישור במקרה של עסק משפחתי – מחלוקות רבות עשויות להופיע כשמדובר בעסקים משפחתיים, המחלוקות יכולות לנוע סביב תפיסות שונות, חלוקת תפקידים, הכנסה של בני משפחה לעסק, חלוקת כספים ותגמולים, גירושין של בני זוג שעובדים בעסק או של בני זוג שמנהלים את העסק, חוסר גבולות בין חיים פרטיים ועבודה ונושאים נוספים. באמצעות מגשר מקצועי יהיה ניתן להגיע להסכמות לגבי ההווה ולקבל החלטות בנוגע למחלוקות שעשויות להופיע בעתיד.
  • גישור בין הורים ובני נוער – גיל ההתבגרות הינו גיל קשה, פעמים רבות הצעירים מורדים בהורים משום שהם מחזיקים בדעות שונות ורגישים ביותר. באמצעות גישור משפחתי ניתן לקצר את התהליך שמטרתו להגיע להסכמות, להתמקד בנושאים הבעייתיים ובמחלוקות ולא לבזבז זמן ב"חפירות" שמלחיצות ומעיקות על אנשים רבים אך בעיקר על מתבגרים.
  • מחלוקות בין אחים בנוגע לטיפול בקשיש – במצבים בהם אחים לא מצליחים להגיע להסכמות חשובות שקשורות לטיפול והשגחה על הוריהם הקשישים, יכול מגשר משפחתי לסייע מאוד ולעזור לאחים לקיים דיונים בנוגע לכל הנושאים המהותיים שיכולים להיות: בחירת המטפלת, מגורי המבוגר – בביתו או בבית אבות, אופן הטיפול ונושאים אחרים.
  • הסכם ממון – בני זוג שמעוניינים לגבש הסכם ממון כדי להסדיר את הפן הכלכלי ביחסיהם המשותפים במקרה של פרידה, עשויים להחזיק בדעות שונות. גיבוש הסכם ממון בעזרת מגשר מקצועי יוכל לסייע לבני הזוג להגיע להסכמות ולשמור על האינטרסים של כל אחד מהצדדים כך שהקשר הזוגי יתחיל ברגל ימין וללא משקעים.
  • גישור בין ילדים והורים – כאשר ההורים מבוגרים, עשויות להתעורר מחלוקות בינם ובין ילדיהם, מחלוקות אלו נוגעות בעתידה של המשפחה – במקום המגורים של ההורים, בצוואות ובנושאים נוספים. מגשר מקצועי יוכל לסייע להורים ולילדיהם להבין זה את זה ולהגיע לפשרות.

מה זה גישור משפחתי?

תהליך הגישור המשפחתי

אל פגישות הגישור המשפחתי מגיעים בני המשפחה והמגשר כאשר כל אחד מהמשתתפים מדבר בזמנו ומציג את השקפותיו בנוגע לסכסוכים. אחרי שכל המשתתפים דיברו, עורך המגשר דיון שיוצר סדר ומתמקד במחלוקות. במהלך הדיון המגשר יוצר הפרדה בין הדברים שנאמרו ובין האינטרסים.

במסגרת הפגישות עשויים לעלות זיכרונות בנוגע לנושאים שהפריעו לאחד או למספר משתתפים, לפעמים הנושאים הללו הציתו את הסכסוך. המחלוקות יכולות לסוב סביב כספים, כבוד, יחס חם יותר או רצונות אחרים שייתכן שחלקם הודחקו עם השנים וכתוצאה מכך גדלו והתעצמו.

באמצעות המידע שמתקבל והשיחות הכנות והפתוחות ניתן למצוא את הפתרונות היעילים ביותר כך שהם יתיישבו עם הרצונות של כל המשפחה. לפעמים מחליטים בני המשפחה לערב יועצים נוספים כמו למשל: עורכי דין, מאמנים, כלכלנים או שמאים, בעלי המקצוע הללו מסייעים לבני המשפחה לקבל מידע רלוונטי ולהגיע להחלטות הנכונות ביותר עבור כולם.

עם סיומו של תהליך הגישור, ינוסח הסכם שיסדיר את המחלוקות ויוסכם על ידי כל בני המשפחה. ההסכם מסייע לבני המשפחה להתלכד ולהתחזק.