גירושין של זוגות חד מיניים

מחלוקות וסכסוכים שמובילים לגירושין אינם פוסחים על בני זוג רבים, לרבות זוגות חד מיניים. ההבדל בין גירושין של זוגות הטרוסקסואליים ובין גירושין של זוגות חד מיניים הוא במקרה שבני זוג חד מיניים מעוניינים לסיים את הנישואין, הם לא יוכלו לסיימם ברבנות. הסיבה לכך שבני זוג חד מיניים לא יכולים להתגרש ברבנות היא שהרבנות לא מכירה בהם כזוג נשוי. על כן, ניתן לומר שזוגות חד מיניים לא מתגרשים זה מזה אלא נפרדים.

מכיוון שבני זוג חד מיניים לא יכולים להתגרש ברבנות, הם פונים אל בית המשפט לענייני משפחה ועוברים הליך שנקרא בשם: "התרת נישואין". במסגרת ההליך נערכים דיונים בנוגע לכל הסוגיות הרלוונטיות, ביניהן: חלוקת רכוש, משמורת ילדים, מזונות ילדים ונושאים נוספים.

ומה לגבי הזכויות של זוגות חד מיניים?

למרות שבית המשפט הרבני לא מכיר בזוגות חד מיניים כנשואים, הפסיקה כן מכירה בזכויותיהם. זוגות חד מיניים מקבלים חלק מהזכויות שניתנות לבני זוג הטרוסקסואליים ידועים בציבור או לבני זוג הטרוסקסואליים שנישאו. זכויות אלו כוללות בין היתר: רישום כמוטבים בביטוח חיים, זכויות של משכנתה, תגמולים וזכויות נוספות. למרות הזכויות הללו, ישנן זכויות רבות מהן לא נהנים זוגות חד מיניים, ביניהם: חוק האפוטרופסות וזכות הירושה. יש לציין שזוגות חד מיניים יכולים להירשם כזוג נשוי לאחר שנישאו במדינה זרה. הרישום יתבצע במשרד הפנים ולאחריו ישתנה הסטטוס של בני הזוג בתעודת הזהות. תהליך הרישום הינו פורמאלי וללא תוקף חוקי.

במקרה שבני זוג חד מיניים מעוניינים להיפרד, אין צורך ברישום או בהודעה פורמאלית. חשוב לציין שבמקרים בהם בני זוג חד מיניים התחתנו בחו"ל ומעוניינים להתגרש, עלולות להתעורר בעיות. במקרים רבים התרת הנישואין אינה אפשרית שכן לפעמים המדינה בה בני הזוג נישאו אינה מאפשרת להם להתגרש.

פרידה של זוגות חד מיניים שהקימו משפחה

גירושין של זוגות חד מיניים

בני זוג חד מיניים רבים בוחרים לאמץ או להביא ילד לעולם בעזרת אם פונדקאית. כאשר מדובר על נשים, מחליטות רבות להקים משפחה בעזרת תרומת זרע.

במקרים בהם בני זוג חד מיניים הקימו משפחה ומעוניינים להיפרד, יעניק בית המשפט את המשמורת להורה הביולוגי (במידה שישנו), שכן בית המשפט סבור שפעולה זו מיטיבה עם הילד. ההחלטה של בית המשפט אינה מתייחסת לטיב היחסים של ההורה השני עם הילד.

ניתן לשמור על הזכויות של כל ההורים באמצעות עריכת הסכם חיים משותפים שמכיל סעיף מיוחד שעוסק בעתיד של הילד במידה שבני הזוג יחליטו להתגרש. כמו כן, יכולים בני הזוג לפנות לגישור – להגיע להסכמות, לחתום על ההסכם, להגישו לבית המשפט ולקבל תוקף משפטי או להכיר בצו אימוץ או בצו הורות. באמצעות רישום ההורה שאינו ביולוגי בתור ההורה המאמץ, יוכלו בני הזוג להימנע מחזקת הגיל הרך. אופציה זו אינה פשוטה – היא אורכת זמן רב ומתישה ביותר.

 >> לייעוץ בנושא גירושין של זוגות חד מיניים צרו קשר עם עו"ד גירושין <<

סוגיית המזונות והרכוש

בנוגע לסוגיית המזונות – לא קיימת קביעה חד משמעית, בית המשפט בוחן כל מקרה לגופו ומתחשב במצב הכלכלי של הצדדים.

בנוגע לסוגיית הרכוש המשותף – יחולק הרכוש בין הצדדים. במידה שבני הזוג לא יגיעו להסכמה בנוגע לחלוקה, יחליט בית המשפט כיצד יחולק הרכוש. בני זוג שחתמו על הסכם ממון או הגיעו להסכמות בנוגע לאופן חלוקת הרכוש, יוכלו להימנע מפסיקתו של בית המשפט.

גירושין של זוגות חד מיניים

פניה אל עורך דין מומחה במקרה של פרידה

הזמנים אומנם משתנים וחלים שינויים בחוק, אך עדיין נראה שזוגות חד מיניים לא מקבלים את כל הזכויות מהם נהנים זוגות הטרוסקסואליים. בשל סיבה זו, חשוב עוד יותר עבור זוגות חד מיניים שנפרדים לפנות אל עורך דין שמתמחה בגירושין עם דגש על פרידה של זוגות חד מיניים.

במידה שעולות מחלוקות ולא ניתן להגיע להסכמות, יוכל עורך דין גירושין מנוסה לספק ייעוץ מקצועי ולסייע להורה לכל אורך הדרך.

למידע נוסף על: