לשון הרע במשפחה

לפני שנתמקד בנושא: לשון הרע במשפחה, ננסה להסביר מה זה בעצם לשון הרע וכיצד הנושא נבחן. קיימים מספר מצבים שמהווים "לשון הרע", נציין 4 מהם:

  • פרסום שעלול לבזות אדם בשל תכונות מסוימות, צורת התנהגות או מעשים שמיוחסים לו.
  • פרסום שנועד להשפיל אדם בעיני הסובבים או לגרום לו להפוך להיות מטרה לבוז, ללעג או לשנוא על ידי הסביבה.
  • פרסום שמטרתו לפגוע במשרה של אדם (המשרה יכולה להיות ציבורית או משרה אחרת), בעסק שלו או במקצועו.
  • פרסום שמטרתו להשפיל אדם בשל המוצא שלו, הגזע שלו, מינו, מקום המגורים שלו, מוגבלותו או נטייתו המינית.

לפי החוק, הקביעה האם הפרסום הינו לשון הרע או לא, יעשה על ידי מבחן אובייקטיבי כשהגורם  שיקבע לא יהיה הרגש של הנפגע אלא האופן בו יתקבל הפרסום בחברה. המבחן האובייקטיבי יתקיים לפי "האדם הסביר" שיפרש את הפרסום לפי הבנתו. כמו כן, תתבצע הקביעה לפי סוג הפרסום – רמת החשיפה וההיקף שלו, חומרת הנזקים וכוונתו של המפרסם.

לצורך הבהרה: פרסום לשון הרע יכול להתבצע בדפוס, בעל פה או בכתב. פרסום לשון הרע כולל גם צליל, תנועה, ציור או דמות.

בעידן הטכנולוגי בו אנו חיים, ישנו שימוש נרחב באינטרנט שבאמצעותו ניתן להפיץ את הפרסום במהירות ובקלות. לצערנו, פרסום באינטרנט, עם דגש על פרסום ברשתות החברתיות, הפך להיות נפוץ מאוד במהלך השנים האחרונות.

מכיוון ששמו הטוב של האדם הוא נכס יקר ביותר ומשום שפגיעה בנכס זה שווה בערכה לאובדן כספי גבוה ביותר, במיוחד במקרים בהם נפגע המוניטין העסקי של האדם, קובע החוק שהוצאת לשון הרע הינה עוולה אזרחית. בשל היותה של העוולה עוולה אזרחית, חלות עליה חלק מההוראות של פקודת הנזיקין.

פרסום לשון הרע יכול להיות גם עבירה פלילית ולהוביל לגזר דין של מאסר במשך שנה. חשוב לציין שהתובע לא צריך להוכיח שנגרם לו נזק ומספיק להוכיח שישנו סיכוי סביר לפגיעה או לגרימת נזק.

לשון הרע במשפחה

הוצאת לשון הרע במשפחה

לאחר שהובהר מהי המשמעות של הוצאת לשון הרע, נתייחס לנושא: הוצאת לשון הרע במשפחה. בחלק מהמקרים, לא נשארים הסכסוכים המשפחתיים בתוך המשפחה והם יוצאים החוצה דרך כתיבה, בעל פה או בדפוס. סכסוכים אלו יכולים להיווצר בין זוגות, דודים, הורים, אחים וקרובי משפחה אחרים כאשר המילים שנאמרות או נכתבות יכולות להיחשב ללשון הרע.

הוצאת לשון הרע חושפת את הדובר/ הכותב שפרסם אותם או השמיע אותם לתביעה מצד הצד שנפגע. כאשר מדובר על בני משפחה, ייערכו הדיונים בבית המשפט לענייני משפחה.

כמו במקרה הכללי של הוצאת לשון הרע – כך גם במקרה של הוצאת לשון הרע במשפחה – כדי שיהיה ניתן להגיש תביעה בגין הוצאת לשון הרע במשפחה, צריכות המילים הפוגעניות להיאמר או להיכתב במטרה חד משמעית לגרום לפגיעה. כמו כן, על המילים להתפרסם בעיתון, באינטרנט או להיאמר בעל פה. חשוב לציין שגם תביעת סרק בגין אלימות במשפחה יכולה להיחשב בתור הוצאת לשון הרע. בחלק מהמקרים, מוגשות תביעות סרק בגין אלימות במשפחה כדי לפגוע בנתבע מבחינה כלכלית או כדי לפגוע ברגשותיו או במוניטין שלו.

חישוב הסיכויים להצלחת התביעה – האם כדאי להגיש תביעה בגין הוצאת לשון הרע במשפחה?

במקרים של הוצאת לשון הרע במשפחה, כדאי לפנות לעורך דין שמתמחה בלשון הרע במשפחה. עורך דין לשון הרע שצבר ניסיון בטיפול במגוון מקרים של הוצאת לשון הרע בין בני משפחה, יוכל לדעת האם מדובר במקרה של הוצאת לשון הרע והאם כדאי להגיש תביעה.

קבלת יעוץ מעורך דין שמתמחה בתחום, תאפשר לאדם שמעוניין להגיש את התביעה לדעת מהם הסיכויים לכך שהתביעה תתקבל. מעבר לזאת, יוכל עורך דין מנוסה להמליץ לאדם שלא לתבוע משום שהגשת התביעה יכולה להזיק לאדם עוד יותר.