מסוגלות הורית

תהליך הגירושין כרוך בהרבה קשיים. קשיים אלו גדלים כאשר ישנם ילדים. במקרה שמדובר במשפחה עם ילדים קטנים, עולה השאלה מי יהיה ההורה המשמורן שיגדל את הילדים ולאיזה הורה יקבעו הסדרי ראייה. יש לציין שלפעמים המשמורת משותפת.

זקוקים לעורך דין גירושין? >>

במקרים בהם קשה להגיע להחלטה בנוגע למשמורת, כמו למשל במקרים בהם ההורה קטין או במקרים בהם ההורה לא מתפקד באופן תקין, עוברת סמכות ההחלטה בנושא אל בית המשפט. החלטתו של בית המשפט מתקבלת בראש ובראשונה לפי עקרון טובת הילד.

על עקרון טובת הילד

טובת הילד הינה מושג משפטי וחברתי. לפי המושג יש לחברה זכות להביע את דעותיה בנוגע לאופן גידול הילדים. דעות החברה יכולות להיות מנוגדות לרצון של ההורים המאמצים או הביולוגיים. במקרים בהם הילד נמצא בסיכון, יכולה החברה להיעזר בבעלי מקצוע לצורך מציאת בית אחר לילד. טובת הילד נובעת בין היתר מהערכים של תקופתנו. מערכת הערכים שלנו מכירה בזכויותיו של הילד ודואגת לכך שהזכויות הללו יתקיימו.

מסוגלות הורית

איך מקבל בית המשפט את ההחלטה בנוגע לסוגיית המשמורת?

ונחזור לנושא המשמורת. אחת הדרכים שמאפשרות לבית המשפט לקבל את ההחלטה בנוגע לסוגיית משמורת ילדים מתבצעת באמצעות הערכת מסוגלות הורית.

במסגרת הערכת מסוגלות הורית שהיא בעצם בדיקה, עוברים ההורים אבחונים שונים, ביניהם: מבדקים פסיכולוגיים ומבחני אישיות. בין היתר כלולות בבדיקה גם תצפיות. המבדקים מתבצעים על ידי מומחים מקצועיים אותם ממנה בית המשפט. בין בעלי המקצוע כלולים: פסיכולוגים ופקידי סעד. כל הממצאים של ההערכה נכללים במסמך מסכם. המסמך המסכם מספק מענה על שאלות שקשורות באופן ייחודי למשפחה הספציפית.

מהי מסוגלות הורית?

בדיקת מסוגלות הורית בוחנת את היכולת של שני ההורים לספק מענה על צרכיהם של הילדים (הצרכים של כל אחד מהילדים). צרכים אלו הינם: חומריים, פיזיים ונפשיים.

במהלך הבדיקה נבחן המצב של הילדים, הקשר של ההורים עם הילדים, מידת האחריות של ההורים כלפי הילדים, היחס שההורים מקבלים מהילדים, הבגרות הנפשית של ההורים ונושאים נוספים.

במקרים בהם מתגלים ליקויים אצל ההורה, נדרשים הבודקים להעריך האם ניתן לשקם את מצבו כדי לאפשר לו לגדל את הילד. לפעמים לא ניתן לשקם את הליקוי. במצבים בהם ההורה לא מאמין ביכולתו להשתנות, עשוי השיקום להיות קשה.

יש להבין שלפעמים ההורה יכול לספק מענה על צרכים מסוימים ומתקשה לספק מענה על צרכים אחרים, כך שלא תמיד ניתן לקבל החלטה חד משמעית.

מסוגלות הורית

איך מתבצעת הערכת מסוגלות הורית?

בדיקת מסוגלות הורית מתבססת על ממצאים עובדתיים כאשר פקידת סעד מגבשת את המידע שהתקבל בתסקיר וההורים יכולים לערער על הכתוב. כפי שצוין – כוללת הערכת מסוגלות הורית גם תצפיות. במסגרת התצפיות נבדקת האינטראקציה בין ההורה והילד.

נוסף על כך, מתבססת ההערכה על שיחות עם ההורים ביחד ובנפרד ועם הילדים ביחד ובנפרד. באמצעות השיחות מקבל בעל המקצוע תמונה מלאה ויכול להבין כיצד כל אחד מבני המשפחה מבין את המצב.

מבחנים פסיכודיאגנוסטיים (מבחנים שבודקים את האישיות) מהווים גם הם חלק מההערכה. מבחנים אלו נערכים לכל אחד מההורים ולילדים מעל גיל 6. באמצעות המבחנים יכולים הבוחנים לקבל מידע בנוגע למצב הנפשי של הנבדקים, להעריך את יכולתם להשתנות ולהשתתף בטיפול ולקבל מידע חיוני נוסף.

על חזקת הגיל הרך בהקשר להערכת מסוגלות הורית

לפי חזקת הגיל הרך, על ילדים בני 6 ומטה לגור עם האם. הסיבה לכך היא שהאם מספקת את המענה הטוב ביותר לצרכיהם.

לצד קביעה זו, לפעמים מקבל בית המשפט החלטה שונה וקובע שהמשמורת תהיה משותפת גם אם הילדים בני 6 ומטה. כמו כן, יכול בית המשפט להחליט שהמשמורת תעבור להורה השני בשל סיבות שונות, כמו למשל: התמכרות לאלכוהול, התמכרות לסמים או מחלה נפשית.

לסיכום: בדיקת המסוגלות ההורית מספקת לבית המשפט מידע חיוני בנוגע ליכולותיהם של שני ההורים ובית המשפט אכן מתחשב בממצאים שהתקבלו. למרות זאת, ההחלטה של בית המשפט תקבע בראש ובראשונה לפי עקרון טובת הילד. במילים אחרות – בית המשפט יכול לקבל החלטה שסותרת את ממצאי בדיקת המסוגלות ההורית משום שהוא רואה את עקרון טובת הילד כערך עליון.

לקריאה נוספת: